Stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari 2021. Arkivbild.
Stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari 2021. Arkivbild. Bild: John Minchillo/AP/TT

22 års fängelse för kongresstormning

Enrique Tarrio, exledare för högerextrema Proud Boys, döms till 22 års fängelse för sin medverkan i stormningen av Kapitolium.
Totalt har över 1 100 personer åtalats för brott i samband med händelserna den 6 januari 2021.

ANNONS
|

Tarrios fängelsedom är det hittills längsta straffet som utdömts för någon av dem som deltog i stormningen av Kapitolium.

– Den dagen bröts vår tidigare obrutna tradition vad gäller fredliga maktöverlämnanden, sade distriktsdomaren Timothy Kelly, under rättegångens slutskede.

Enligt åklagarna, som yrkade på ett 33-årigt fängelsestraff, var Enrique Tarrio den som styrde Proud Boys under attacken. Bevisningen utgörs främst av textmeddelanden som skickats mellan gruppens medlemmar inför och under stormningen. "Gör det som måste göras", ska Tarrio ha skrivit i en krypterad gruppchatt, enligt nyhetsbyrån AP.

Enrique Tarrio själv var dock inte på plats i Washington eftersom han hade gripits några dagar tidigare för att ha satt en stulen Black lives matter-banderoll i brand, rapporterar NPR. Försvaret hävdar att han inte stod i kontakt med några medlemmar i organisationen under upproret.

ANNONS

Uppger sig vara ångerfull

Inför domens avkunnande förde domaren ett resonemang om de brott Tarrios gjort sig skyldig till i själva verket bar karaktären av terroristbrott.

Var brotten utformade för att skrämma, påverka eller hämnas mot regeringen?, resonerade han.

En av Tarrios advokater, Sabino Jauregui, invände då att det inte har rört sig om någon utländsk medborgare som för krig mot regeringen.

– Min klient trodde att han räddade det här landet, räddade den här republiken, sade Jauregui och kallade Tarrio en "vilseledd patriot", rapporterar BBC.

Domaren höll dock med åklagarsidan om att Tarrios handlingar inte faller under den traditionella definitionen av terrorism.

Enrique Tarrios själv var mycket känslosam när han fick chansen att ge sin version innan domen avkunnades.

Han förklarade att han var ledsen för sina handlingar och att han "ångrade sig djupt".

Tarrios sade också att han nu tror att USA:s förre president Donald Trump verkligen förlorade presidentvalet.

– Jag är ingen politisk eldsjäl. Att skada eller ändra valresultatet var inte mitt mål, fortsatte han.

– Jag trodde inte ens att det var möjligt att ändra valresultatet.

Över 1 100 åtalade

Tarrio är den sista av de dömda Proud Boys-medlemmarna som får sitt straff. Ledaren Ethan Nordean dömdes i slutet av förra veckan till 18 års fängelse. En annan ledare, Joseph Biggs, har dömts till 17 års fängelse och en lokal ordförande i Philadelphia, Zachary Rehl, fick 15 års fängelse.

ANNONS

Stewart Rhodes, grundare av extremistgruppen Oath Keepers, som också deltog i oroligheterna den 6 januari 2021, har dömts till 18 års fängelse för sin inblandning.

Totalt har över 1 100 personer åtalats för brott i samband med stormningen. Drygt 600 har hittills fällts.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda USA". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS