Polisen använde vattenkanon för att skingra demonstranter som blockerade en motorväg i Haag.
Polisen använde vattenkanon för att skingra demonstranter som blockerade en motorväg i Haag. Bild: Peter Dejong/AP/TT

2 400 gripna efter nederländsk klimatprotest

ANNONS
|

Klimataktivister har under lördagen blockerat en större motorväg i Haag i Nederländerna i protest mot regeringens bränslesubventioner. Aktionen, den senaste i i raden av gruppen Extinction Rebellion, samlade över 10 000 demonstranter.

2 400 aktivister har gripits, meddelar polisen enligt nederländska medier.

Polisen använde vattenkanoner för att skingra de demonstranter som hotade att permanent blockera motorvägen. Många av deltagarna hade förberett sig genom att ta med paraplyer och vattentäta kläder som skydd.

– Massor med pengar går till fel ändamål. De som förbrukar mest av fossila bränslen får de största subventionerna för närvarande. Det saktar ner övergången, sade 46-åriga Katrien Joosten som demonstrerade tillsammans med sin 13-årige son.

ANNONS

Klimatprotesterna kommer att fortsätta, enligt Extinction Rebellion.

"Om polisen tar bort oss kommer vi tillbaka nästa dag vid middagstid och spärrar av (motorvägen) A12 igen. Och dagen efter det och dagen efter det,” skriver aktivisterna på Instagram.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS