14-våningshus övertänt i Spanien – nio döda

Dödstalet stiger efter den kraftig brand som bröt ut i ett 14-våningshus i Valencia på tisdagen.
Enligt El Pais har nio personer nu bekräftats döda och en saknas.

ANNONS
|

Vid 17.30-tiden på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten i spanska Valencia om en brand i ett 14-våningshus. Branden ska ha startat på fjärde våningen, men spred sig snabbt i hela byggnaden.

Många boende ska ha varit instängda i sina lägenheter, och under kvällen har även flera personer setts försöka fly från sina balkonger, rapporterar El Mundo.

Flera personer ska ha setts lysa med ficklampor för att signalera att det var på balkongerna, och räddningstjänsten kunde rädda flera av dem.

Lägenhetshuset består av två sammanfogade hus, det ena 14 våningar högt och det andra tio våningar högt. Det är oklart hur många som befann sig inne i lägenhetshuset när branden bröt ut, men enligt El Mundo finns det 138 bostäder, med omkring 500 boende.

ANNONS

Båda lägenhetshusen har brunnit våldsamt och allmänheten uppmanades att hålla sig borta.

Nio döda

På fredagskvällen skriver tidningen El Pais att polisen, som nu fått tillträde till byggnaden, bekräftar att nio personer är döda. Tidigare under dagen låg siffran på tio omkomna, men polisen skrev ner siffran och satte i stället upp en person som saknad.

Fyra av offren var samma familj, bestående av en pappa, mamma, en treårig flicka och en nyfödd bebis. 15 personer ska vara skadade, varav flera av dem är brandmän, enligt spanska medier.

Branden beskrivs i lokala medier som värre än någon annan brand som räddningstjänsten i Valencia har hanterat. Främsta fokus har varit att rädda människor, och få stopp på spridningen av branden.

Tre sorgedagar

Även spanska militären och räddningstjänst från flera andra städer, bland annat Madrid, var på plats.

Räddningstjänsten satte upp ett akut fältsjukhus under kvällen och psykologer, socialsekreterare och livräddare tog sig också till platsen för att kunna hjälpa de drabbade.

Valencias borgmästare, María José Catalá, har meddelat att man kommer att utlysa tre officiella sorgedagar i Valencia med anledning av branden.

Boende i huset: ”Kunde inte andas”

Encarna Contreras bor på sjunde våningen i huset och berättar för RTVE att hon satt hemma och tittade på tv när hon plötsligt såg rök. Hon tog sin mobiltelefon och begav sig nedför trapporna.

ANNONS

– Det var mycket folk som kom ner för trappan. Man kunde inte ens andas på grund av röken, säger hon.

– Imorgon måste jag gå och köpa kläder för jag har ingenting. Ingenting. Jag fick bara med mig min mobiltelefon.

En annan boende i fastigheten är José Carlos, som À Punt har pratat med. Han märkte en röklukt tidigt på eftermiddagen, och lämnade då lägenheten genom trapphuset.

– Jag tog min mobiltelefon, mina nycklar och lite annat, säger han.

Ytterligare en boende i huset berättar om den ”heroiska” attityden hos byggnadens dörrvakt, som ska ha väntat på att alla skulle komma ut, skriver RTVE.

Fasad i lättantändligt material

Experter har redan kunnat peka ut flera olika faktorer till den snabba spridningen av branden. En är att det blåste mycket i Valencia på torsdagen och en annan är materialet som byggnaden består av.

Enligt David Higuera, teknisk ingenjör och expert på byggnadsinstallationer, består fasaden av aluminiumplattor med en syntetisk isolator som är ”mycket brännbar”.

– De är mycket bra mot värme och kyla, men detta syntetiska skum är väldigt brännbart, säger han till El Pais.

Enligt Esther Puchades, expert och vicepresident för Valencias officiella högskola för industriella tekniska ingenjörer, instämmer att materialet, som heter polyuretan, är mycket brandfarligt.

ANNONS

– Det här materialet används inte längre, säger hon till À Punt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS