120 döda på en vecka när polisen strejkar

ANNONS
|

Moralen bland patrullerande polis är låg i Rio de Janeiro, dels för att den bankrutta delstaten inte klarar av att betala ut hela deras lön och dels för att det brutala gängvåldet har krävt över 3000 polisers liv sedan 1994.

Poliskåren har precis som militären inte rätt att strejka eller demonstrera enligt författningen.

Vitória en spökstad

Hoppet har väckts om att lugnet är på väg tillbaka i delstaten Espírito Santo och dess huvudstadsområde Vitória-Vila Velha, efter det att armén sänt 1200 soldater med bepansrade fordon dit och tagit kontroll över situationen. Under veckoslutet kommer styrkan att utökas till 3000 soldater, enligt försvarsdepartementet.

Sedan polisstrejken inleddes för cirka en vecka sedan har över 120 människor dödats i en våg av rån, bilstölder och plundring. Värst drabbat är Vitória, som annars är en av landets mer säkra städer, enligt nyhetsbyrån EFE. Under hela 2016 registrerades 51 mord, en nedgång med 30 procent från året innan.

ANNONS

Busstrafiken har varit lamslagen, skolor och vårdcentraler har hållits stängda och delstaten har varnat för blodbrist på sjukhusen.

Många butiker har bommat igen, och de få som haft öppet har översvämmats av invånare som bunkrat som inför en annalkande naturkatastrof.

-Vi känner oss som gisslan i våra egna hem. Vi är rädda att gå ut, säger Vítor Paulo, en av delstatens invånare, till Reuters.

Anklagas för utpressning

Soldaterna har tagits emot med både applåder och hurrarop och enligt armén ska närvaron ytterligare förstärkas, bland annat med helikoptrar, fallskärmssoldater och fler bepansrade fordon, skriver EFE.

Polisfacket i Espírito Santo kräver en fördubbling av lönerna. Enligt facket har poliserna, som strejkat sedan i lördags, inte fått någon löneökning på fyra år, och ingångslönen är drygt 2600 real, motsvarande drygt 7500 kronor, per månad.

Espírito Santos guvernör Paulo Hartung har å sin sida anklagat polisen för utpressning.

-Den här rörelsen är olaglig och författningsvidrig. De borde skämmas, säger han enligt CNN.

ANNONS