100-årigt fartyg på grund i Ålands skärgård – skepparen somnade

Ett cirka 50 meter långt fraktfartyg lastat med spannmål gick på grund utanför Åland på fredagsmorgonen, rapporterar Hufvudstadsbladet.

ANNONS
|

Ett finskflaggat fartyg med namn Leonie gick på grund i den åländska skärgården strax före klockan 7 på fredagen, finsk tid. Skepparen ombord har erkänt att han somnat.

– Jag har somnat och kört på grund. Det är en allvarlig grundstötning, säger han till Ålands Radio.

Den finska sjöbevakningen meddelade att fartyget tog in vatten.

– Fartyget tar in en del vatten, men det finns ingen risk för att det ska sjunka. Situationen är stabil. Vi har inte heller observerat någon olja, säger Niklas Guseff, sjöräddningsledare vid sjöräddningscentralen i Åbo, till HBL på morgonen.

Risk för att fartyget kan börja läcka olja

Fartyget är lastat med 800 kubikmeter spannmål och 6 kubikmeter brännolja.

ANNONS

Vid 10.50-tiden, finsk tid, uppger sjöbevakningen för Ålands Radio att fartyget kan komma att börja läcka olja och att de är beredda för oljebekämpning.

På eftermiddagen meddelade Sjöräddningen till Ålands Radio att läget var oförändrat. Fartyget fortsatte att ta in vatten, men kunde hållas stabilt med hjälp av pumpsystem som förts dit. Ett fartyg från samma ägare som MS Leonie är på väg till platsen och väntas anlända under kvällen.

– Det är på väg dit för att flytta över lasten från M/S Leonie, säger Enroth.

Ovanligt att båtar går på grund

Det är ovanligt att båtar går på grund i Ålands skärgård.

– Gud bevars. Det får vi vara tacksamma för. Och om det skulle vara vanligt skulle något vara fel, säger Stephan Remmer, verksamhetsledare för Ålands Sjöräddningssällskap till HBL.

Enligt Åländsk Sjöfart är Leonie hundra år gammalt och byggdes i Norge 1923. Fartyget M/S Leonie hette tidigare Greta och var då Finlands sista sandskuta som fraktade tidigare sand och grus.

LÄS MER:Sällskap vandaliserade Finlandsfärja – nu kastas de ut från hotell på Kanarieöarna

LÄS MER:Julfest spårade ur på Finlandsfärja

LÄS MER:8-årig fågelskådare gjorde unikt fynd på Finlandsfärja

ANNONS