Expert: "Trumps regering farligare än någon annan"

USA:s överraskande attack mot syriska flygbaser väcker förvåning och förskräckelse. – Det är oerhört allvarligt att Ryssland och USA står mot varandra, säger Rysslandsexperten Kristian Gerner.

ANNONS
|

Den amerikanska attacken mot syriska baser tas emot med stor förvåning och även bävan.

Det som gör situationen så allvarlig är den direkta konfrontationen med Ryssland. Om konflikten och tidigare krig förts genom ombud står parterna nu mot varandra i Syrienkonflikten.

– Ryssland har bundit upp sig så starkt för Assad-regimen och därför blir det en så stor politisk konflikt, säger Kristian Gerner.

– I det här läget reagerar (den amerikanska) regeringen på kemattacken, men utan att tänka på hela den komplexa situationen vilket gör Trump och hans regering mycket farligare för världsfreden än någon annan regering i världen, inklusive Rysslands.

"Oerhört inkompetent"

– Det är en oerhört inkompetent amerikansk regering, och visar på en total oberäknelighet.

ANNONS

Gerner vågar inte spekulera i hur Ryssland kommer att agera.

– För världsfredens skull får vi hoppas att den ryska sidan agerar återhållsamt, och på något sätt kan finna en motåtgärd som visar att de vill göra något men inte trappa upp konflikten till direkt konfrontation med USA, säger han.

Dag Blanck, som är professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier, säger att USA:s angrepp på ett sätt var oväntat eftersom Donald Trump tidigare kritiserat Obama när Obama talade om att vilja engagera sig.

Blivit berörd och reagerat

Agerandet visar en förändrad inställning till att agera internationellt.

– Han talade tidigare om att USA inte alltid skulle agera och engagera sig i världen utan skulle se till amerikanska intressen först. Nu har han förklarat sig med att det är amerikanska intressen på spel här.

– Det blir nu viktigt för honom att försöka förklara för befolkningen varför detta är ett amerikanskt intresse och varför USA ska engagera sig.

Han tror att Trump, precis som många andra i världen, blivit berörd av bilderna från kemvapenattacken i Idlib och framför allt av att det är barn som blivit dödade.

– Där tror jag att han har reagerat till slut. Till en början hade han en mer avvaktande reaktion, men nu har han reagerat. När han bestämmer sig för att göra någonting så gör han det snabbt.

ANNONS
ANNONS