Den som väntat länge på operation kan få vänta ännu längre om vårdgarantin flyttas fram.
Den som väntat länge på operation kan få vänta ännu längre om vårdgarantin flyttas fram. Bild: Stefan Bennhage

Vill flytta fram vårdgarantin i regionen – lång kö blir längre

Västra Götalandsregionen, som redan har en massiv vårdkö, tvingas nu skjuta upp tusentals besök och operationer till 2022. Samtidigt väntas sjukhusen i regionen, där Sahlgrenska ingår, gå back med drygt en miljard kronor.
– Läget är jättebesvärligt, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen.

ANNONS
|

Pandemin har lett till att det uppdämda vårdbehovet i regionen är stort med lång väntan som följd.

Prognosen för vårdkön är att 30 000 besök och 30 000 operationer och behandlingar fortfarande väntar vid årsskiftet.

– Läget är jättebesvärligt. Det är inte tekniskt möjligt att komma ikapp. Vi måste fortsätta att dra ner på planerade operationer, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Får vänta ännu längre

Det ansträngda läget har bland annat resulterat i att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att målet om att nå vårdgarantin (vanligtvis tre månader) flyttas fram.

LÄS MER:Regionen höjer iva-personalens ersättning för flyttad semester

Målsnöret för uppfylld vårdgaranti har redan skjutits fram en gång, till början av nästa år, 2022. Nu har regionstyrelsen ett underlag som pekar på att man tidigast når målet i slutet av nästa år.

ANNONS

Det innebär att en person med värkande rygg eller en trasig höft kan få vänta ytterligare ett drygt år på operation.

– Så är det och det är bara att beklaga. Det görs stora ansträngningar för att komma i kapp, men situationen för sjukvården som helhet är väldigt svår, säger Johnny Magnusson.

Regionbasen Johnny Magnusson (M) beskriver läget i sjukvården som ”jättebesvärligt” och medger att operationer som inte är akuta dröjer ytterligare.
Regionbasen Johnny Magnusson (M) beskriver läget i sjukvården som ”jättebesvärligt” och medger att operationer som inte är akuta dröjer ytterligare. Bild: Mia Höglund

Regionstyrelsen beskriver den långsiktiga ekonomin för sjukhusen i Västra Götalandsregionen som fortsatt problematisk och vill att fullmäktige totalt sett medger att sjukhusen går med underskott på drygt en miljard kronor i år.

LÄS MER:Lägsta sjukvårdstrycket på två månader – knapp minskning av coronafall

När pandemin stillats har respektive sjukhusstyrelse fått i uppdrag att göra handlings- och åtgärdsplaner som syftar till att få ekonomin i balans under 2022. Vad det kan betyda i praktiken och innebära för vårdtagarna är oklart.

”Kön bland de längsta i landet”

Men regionstyrelsens vice ordförande, Helén Eliasson (S), tycker att åtstramning är fel väg att gå.

– Vi vill istället se en satsning på sjukhusen och på vården – det finns pengar att ta. Vårt förslag i budgeten är att skjuta till en miljard i år och ytterligare en miljard nästa år. Vi vill dessutom att 800 miljoner öronmärks för löner. Det är oerhört viktigt att regionen är attraktiv och konkurrenskraftig för att våra stora sjukhus inte ska tappa i kompetens, säger hon.

ANNONS
Regionsstyrelsens vice ordförande Helen Eliasson (S) vill satsa en miljard på sjukvården redan i år.
Regionsstyrelsens vice ordförande Helen Eliasson (S) vill satsa en miljard på sjukvården redan i år. Bild: TTELA

Helén Eliasson säger vidare att vårdköerna måste nå ett nolläge så fort som möjligt.

– Regionens kötid tillhör den längsta i landet – det är inte acceptabelt, säger hon och menar att långa väntetider inte enbart kan förklaras med pandemin.

– Kön var lång även före corona eftersom den grönblå majoriteten inte prioriterat att minska den, säger hon.

”Måste se till helheten”

Johnny Magnusson menar att regionen ekonomiskt måste se till helheten.

– Det finns flera aspekter att ta hänsyn till, kollektivtrafiken exempelvis. Där tappar vi en miljard om året på grund av pandemin – och har ingen aning om när vi kan nå normal nivå, säger han.

Inför regionfullmäktiges sammanträde den 7 och 8 juni har regionstyrelsens Grönblå-samverkan – Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – lagt ett gemensamt budgetförslag för 2022 och en plan för de två följande åren. Förslaget klubbades efter votering.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig och förde fram egna förslag.

LÄS MER:Läkarlarmet inifrån iva: ”En annalkande katastrof”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS