Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är den som fattar regionala beslut i covid-19-frågor: ”Det är viktigt att hitta långsiktiga och uthålliga lösningar i en ny vardag”, säger hon i ett uttalande. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

VGR lämnar stabsläge – efter över fem månader påverkade av corona

Efter drygt fem månader i stabsläge, på grund av coronapandemin, återgår Västra Götalandsregionen på måndagen till ordinarie linjeorganisation.

Den 18 mars gick Västra Götalandsregionen upp i regionalt stabsläge. Spridningen av det nya coronaviruset ökade och stabsläget innebar en ökad samordning av regionens resurser.

Som mest vårdades 375 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, under en och samma dag i maj. Vid toppen för intensivvårdsbehovet var 96 covid-19-patienter inlagda på IVA.

LÄS MER: Sahlgrenska lämnar stabsläget

”Fokuserar på det nya normala”

Sedan dess har såväl antalet fall som antalet sjukhusvårdade minskat, och regionen bedömer nu att man kan lämna stabsläget.

– Jag vill tacka alla i VGR och alla samarbetspartners som gemensamt har arbetat hårt för att hantera pandemin. Nu går vi in i en höst som vi inte vet hur mycket den kommer att präglas av covid-19. Vi fokuserar på det nya normala där vi får lära oss att leva med virus och ha beredskap för ett ökat sjukvårdsbehov, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett uttalande.

Särskild organisation kvar

Samtidigt som intensiteten i pandemin anses ha minskat, kommer VGR ha en särskild organisation kvar för att arbeta med covid-19-frågorna.

Per Beckman är den som samordnar det arbetet, och säger i en kommentar:

– Det är viktigt att den särskilda organisationen som finns kvar stöttar verksamheterna i en stegvis övergång till ordinarie linjeansvar. Vi är också med och följer utvecklingen framåt och håller beredskapen uppe ifall vi skulle behöva gå upp i stabsläge igen.

LÄS MER: Sjukhuspersonalen får fri parkering hela 2020

LÄS MER: Pandemin försenar regionens namnbyte med flera år

LÄS MER: Sahlgrenskas sparkrav: Hundratals miljoner kronor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.