Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Vallokal utrymd – polis på plats sedan okänt föremål hittats

Vallokalen i Ljungskileskolan har utrymts sedan ett okänt föremål påträffats i lokalen. Nationella bombskyddet befinner sig nu vid platsen och en ny vallokal har upprättats i närheten.
Vid 15.30 meddelade polisen att man skjutit mot föremålet – utan någon explosion som följd.

Enligt polisen hittades föremålet under förmiddagen.

– Strax före halv 12 hörde en valarbetare av sig till oss om att man hittat ett ett föremål, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i valstaben.

Till saken hör att föremålet hittades 175 meter från vallokalen och togs med till skolan, som fungerar som vallokal för dagen, utav valarbetaren.

– Vi kopplar inte det här till själva EU-valet. Vi ser det som en ren slump, valarbetarna tog till tillfället i akt och städade och i samband med detta hittades föremålet. säger Fuxborg.

Nationella bombskyddet hanterar ärendet

Efter att föremålet placerats på en bänk utanför vallokalen började valarbetarna tycka att föremålet såg misstänkt ut och polis tillkallades.

– Första patrullen som kom hade inte kunskapen för att göra en bedömningen om det kan vara något farligt. Vi tar det säkra före det osäkra, påkallar bombskyddet och utrymmer lokalen. Det kan ta ett par timmar innan vi är färdiga på platsen, säger presstalespersonen.

Nationella bombskyddet befinner sig just nu vid Ljungskileskolan. Avspärrningarna har utökats och man använder sig av en robot som har skickats in i byggnaden.

Upprättat ny vallokal i närheten

Ordförande i Uddevalla, Fredrik Södersten (M), berättar att man öppnat en annan lokal för de som ska rösta.

– Vi har upprättat en ny lokal i Ljungskilegården och den är öppen nu för att de som ska rösta. I övrigt vet vi inte så mycket mer. Polisen ska undersöka det här misstänkta föremålet, säger han.

Vid 15.30 på söndagseftermiddagen skriver polisen på sin hemsida att Nationella bombskyddet genomfört en skjutning mot föremålet.

– Men det förekom inte någon explosion eller detonation i samband med detta. Så det verkar inte vara något farligt men våra tekniker tittar på det, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Vid 16.40 arbetade polisen tekniker på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.