Väljer att spela Hamlet på sitt sätt

Hamlet som barn- och familjeteater? Hur lätt som helst. I alla fall om man frågar Mölndals amatörteaterförening som i kväll, fredag, har premiär för Halmlätt.

ANNONS
|

–Det är samma grundstory, men med förändrade och helt nya karaktärer. Det är väldigt mycket humor och jag tror att alla kommer ha behållning av vår version, oavsett om man är sex eller 99 år, säger regissören Linda Smedberg.

Mölndals amatörteaterförening har spelar utomhusteater för barn i en skogsglänta nära Gunnebo slott i 27 år. Till en början med välkända uppsättningar som exempelvis Robin Hood, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga och Bamse, men i flera år har pjäserna varit egenskrivna. Och åskådarna har kommit i tusental. Sammanlagt har cirka 200 000 personer tittat på utomhusteatern genom åren. –Det är många återvändare som kommer hit. Förut var det vanligt att föräldrar återkom med sina barn och tittade, men nu har teatern funnits så länge så att de som såg de första uppsättningarna kommer hit med sina barnbarn, säger producenten Åsa Johansson Bergå.

ANNONS

Årets uppsättning inleds med att Halmlätt kommer tillbaka till den medeltida staden efter att ha varit försvunnen under lång tid. Halmlätt märker snabbt att något mysiskt inträffat i staden och han återkommer precis då hans farbror Kladdius är på väg att ta över som kung. – Det känns som modern humor för både vuxna och barn, säger Elvira Pierrou som spelar Kladdius. – Den är jättekul att spela och varje gång jag tittar på de scener där jag inte är med, så skrattar jag. Det är verkligen mycket skratt och så lite moral, att man ska lita på sig själv, säger Klara Lemurell som spelare Halmlätt. I kväll har sommarteatern premiär och den spelas vid 24 tillfällen till och med 16 juli –oavsett väderlek.

Fakta: Halmlätt

  1. En omarbetad och skruvad barn- och familjeföreställning av William Shakespeares Hamlet, som framförs av 25 barn, ungdomar och vuxna ur Mölndals amatörteaterförening.
  2. Spelas utomhus i Gunneboskogen vid 24 tillfällen 16 juni–16 juli.
  3. Manus är skrivet av Håkan Johnsson, musiken ligger Stefan Sjö och Emeli Jansson bakom och Linda Smedberg är regissör.
  4. Årets föreställning är den 27:e i ordningen sedan starten med Robin Hood 1991.
ANNONS