Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En våg av fyrverkeriattacker sveper över Västsverige. Ungdomsgäng skjuter raketer mot både spårvagnar, personer och bostadshus. Arkivbild: TT

Våg av fyrverkeriattacker i Västsverige

En våg av fyrverkeriattacker sveper över Västsverige. Ungdomsgäng skjuter raketer mot både kollektivtrafik, personer och bostadshus. - Det drar igång så fort det blir mörkt ute på kvällen, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Redan under onsdagskvällen började larmen strömma in till polisen. Ungdomar på flera platser i regionen avfyrade nyårsraketer mot både personer och väktare. I Trollhättan vandaliserades en skola och ungdomar satte bilar i brand och kastade smällare på allt i sin väg. 
- Samtalen har fortsatt under torsdagskvällen och på bara ett par timmar har vi fått över 30 larm om ungdomar som smäller smällare och skjuter raketer, säger Hans Lippens.

LÄS MER: Ungdomar till attack med smällare och raketer

Vid 22-tiden på torsdagskvällen kastade några smällare och sköt raketer mot en bensinstation i Biskopsgården i Göteborg. Timmarna dessförinnan drabbades Rosendalsskolan i Björkekärr. Hans Lippens berättar att polisen både är frustrerad och irriterad över det spridda beteendet.

- Det har hållt på hela kvällen i hela regionen, men ingenstans är det lika illa som i Storgöteborg. Det tar upp en stor del av vår tid också eftersom det är många larm, och vi måste använda resurser som kanske hade gjort mer nytta någon annanstans. Idag fick vi in 179 händelser i Storgöteborg totalt, varav drygt 30 handlar om smällare och raketer, säger han.

LÄS MER: Fyraåring träffad av fyrverkerier

Ingen har under kvällen gripits av polisen för raketskjutningarna och raden med exempel är enligt polisen lång.

- I Borås var det en 4-åring som träffades och skadades läste jag i tidningen och här i Göteborg har det skjutits mot både Älvsnabben och spårvagnar. Det är bara en tidsfråga innan en raket går in i en spårvagn och någon skadar sig, säger Hans Lippens.

På flera platser har också fyrverkerier avfyrats mot bostadshus. Såväl fönsterrutor som balkonger har blivit träffade.

- Om man skjuter på en balkong eller ett fönster kan de gå sönder och det kan börja brinna. Så det här är verkligen ingen rolig utveckling. Det känns som att det blivit värre i år också, i alla fall upplever vi på polisen det så.

LÄS MER: Väktare attackerades med nyårsraketer

Hans Lippens beskriver spridningen av händelserna som "spridda skurar", både i centrala Göteborg och ytterområden. Larm har också kommit in ifrån Partille, Mölndal, Skara, Borås och Halmstad. Polisen ser allvarligt på larmen.

- I flera fall har de som larmat trott att det handlat om skottlossning, så vi tar det på största allvar. Både vi, räddningstjänst och ambulans har fått rycka ut hela kvällen, ofta helt i onödan. De flesta är ungdomar under 18 år också, som inte ens är myndiga att köpa fyrverkerier.

Hans Lippens tror att den enda lösningen är att förbjuda försäljningen helt, eller åtminstone kontrollera den hårdare.

- Även om säkert det är många vuxna som köper och ger till barn. Om man ser till omfattningen så är det en sådan ökning att det kanske är dags att se över om man ska fortsätta att sälja raketer överhuvudtaget. Det kanske räcker med att de avfyras under ordnade former som till exempel Göteborgs-Postens nyårsfyrverkeri. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.