Läkare i Västra Götalandsregionen kritiserade det amerikanska it-systemet för att det bland annat riskerade att föreslå fel typ av läkemedel till patienterna. Bilden är en genrebild.
Läkare i Västra Götalandsregionen kritiserade det amerikanska it-systemet för att det bland annat riskerade att föreslå fel typ av läkemedel till patienterna. Bilden är en genrebild. Bild: Isabell Höjman/TT

Västra Götalandsregionen köper in nytt it-system

Nu väljer Västra Götalandsregionen att upphandla ett nytt it-system för delar av vården, rapporterar P4 Göteborg. Det tidigare kritiserade systemet Millennium nämligen lever inte upp till de specialiserade behov som intensivvården och anestesiverksamheten har.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen (VGR) köpte in it-systemet Millennium av amerikanska vårdbolaget Cerner, men systemet kritiserades bland annat av läkare för att inte vara kompatibelt med svensk läkemedelsstandard. Inspektionen för vård och omsorg och Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) har också inlett granskningar av systemet, som även har upphandlats av Region Skåne, på grund av frågor om patientsäkerhet och informationssäkerhet.

Det var förra hösten som man beslutade att inte köpa in Millenniums specialfunktionalitet för intensivvården och anestesiverksamheten i Västra Götalandsregionen. Nu väljer VGR att i stället upphandla ett nytt system för de delarna av vården, rapporterar P4.

Ragnar Lindblad, ansvarig för Framtidens vårdinformationssystem vid Västra Götalandsregionen, säger till P4 att anledningen är att Millennium-systemet ”inte lever upp till de behov som finns”.

ANNONS

Man hänvisar då till verksamheternas specialiserade behov. Millennium kommer dock att användas även av intensivvården och anestesiverksamheten för journaldokumentation.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln framgick det att it-systemet byts ut och/eller tas bort. Det handlar inte om systemet i stort utan om en del av systemet, nämligen en specialfunktionalitet för intensivvården och anestesiverksamheten som man tidigare har valt att inte köpa in över huvud taget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS