Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Världseliten i kitesurfing tävlar i Åsa

Just nu pågår ett träningsläger för unga kitesurfare i Åsa. Träningslägret avslutas med tävlingar för världseliten.

Det är Svenska kiteförbundet och Svenska seglarförbundet som tillsammans med lokala klubbar satsar på kite racing och arrangerar tre träningsläger för unga, varav ett är i Rågelund utanför Åsa. Kitesurf är en form av segling för en person, stående på en bräda, där ekipaget drivs framåt av vinden med hjälp av ett segel.

På lägret deltar åtta kitesurfare mellan 10 och 18 år, en är schweizare och resten svenskar. Målet är att ge ungdomarna möjlighet att utvecklas inom sporten. 
– Det är ett stort steg framåt. Kite racing har blivit en del av ungdoms-OS 2018 och det finns chans att det kan bli en framtida OS-gren, säger Peter Ingerstam, en av tränarna. 
På torsdag startar en internationell tävling där ett 30-tal surfare från sex länder deltar.
– Det är den största kitetävlingen i Sverige i år. De absolut bästa i världen är med, säger Ingerstam.

Och det utlovas höga farter och spektakulär surfing. Det bästa spanläget finns på klipporna i Vallersvik eller på Rågelunds kiteskolas takterrass.  Man kan också följa vad som händer via Åsa surfklubbs facebooksida. Publiken får då se två olika grenar – hydrofolie och border cross. I hydrofolie har brädan en lång fena och kan komma upp i 35 knop. 
– Det är det häftigaste. Border crossen är kitesurfingens rugby och hydrofolie är dess formel 1, säger Peter Ingerstam.