Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vice chefsåklagare Caroline Fransson. Bild: Edvin Bergström
Vice chefsåklagare Caroline Fransson. Bild: Edvin Bergström

Utredningen kring Wilmas försvinnande fortsätter i oförminskad styrka

17-åriga Wilma Andersson har nu varit försvunnen i elva dagar. Polisen och frivillighetsorganisationer bedriver fortfarande ett stort sökarbete efter flickan. Samtidigt har två personer delgivits misstanke om brott. En man misstänks för mord och en av hans anhöriga misstänks för grovt skyddande av brottsling.

– Förundersökningen fortgår precis som tidigare i en oförminskad styrka. Vi utför tekniska utredningar, platser, gods och telefoner. Vi håller på med en kartläggning och vi håller förhör, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson under måndagsförmiddagen.

Sedan tidigare sitter en man i 20-årsåldern häktad misstänkt för mord på den försvunna flickan och under söndagen riktades brottsmisstankar mot en ny person. En anhörig till den tidigare häktade mannen greps och anhölls misstänkt för grovt skyddande av brottsling men släpptes sedan under söndagskvällen på fri fot.

– Misstanken kvarstår, men misstanken motiverar inte ett frihetsberövande, säger Caroline Fransson.

På grund av förundersökningssekretess vill hon inte gå in på vad som kommit fram under förhör med de två misstänkta eller när fler förhör kommer att hållas.

Kan det bli aktuellt att delge fler personer misstanke om brott?

– Vi jobbar brett och utesluter inget i nuläget, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen GT ska polisen ha beslagtagit en bil som har koppling till den man som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Men det är inget som Caroline Fransson vill kommentera.

– Jag kommer inte gå inte in på den typen av detaljer, säger hon.

LÄS MER: Wilma, 17, försvunnen – detta har hänt

Sökinsatserna fortsätter

Samtidigt som brottsutredningen pågår fortsätter polisen sitt sökarbete efter flickan. Under måndagen berättar polisens presstalesperson Anna Göransson att sökinsatsen i centrala Uddevalla har avslutats.

– Allt eftersom har vi förflyttat sökinsatsen ut mot ytterkanterna och det är där den kommer att fortsätta. Det finns inga uppgifter i nuläget om att vi kommer utöka för att söka i andra områden, säger hon.

Polisen använder sig fortsatt av drönare och hundpatruller för att söka igenom terräng. Samtidigt fortsätter sjöpolisen att söka igenom olika vattendrag.

– Dem söker dels i Byfjorden men även i vatten som finns i de norra delarna av Uddevalla. De söker med hjälp av sonar, säger hon.

LÄS MER: Familjens känslosamma hälsning i Efterlyst: "Vi kommer aldrig sluta leta"

Hon berättar vidare att polisen under måndagen riktar sitt sökarbete till de norra delarna av Uddevalla medan frivillighetsorganisationerna kommer att utgå från områden som ligger söder och nordväst från centrum.

– Vår målsättning är att hitta Wilma och det är det som driver oss framåt. Vi arbetar intensivt varje dag med nya iakttagelser och nya observationer och vår uppgift är att hitta henne.

Anna Göransson, polisens presstalesperson. Bild: Edvin Bergström
Anna Göransson, polisens presstalesperson. Bild: Edvin Bergström

Frivillighetsorganisationerna söker

Frivilligorganisationerna FIKK och Missing People har haft samlingar till sökarbetet under måndagsförmiddagen.

LÄS MER: Fler brända kläder hittade i sökandet efter Wilma, 17

– Vi är ungefär 100 sökande i nuläget. De flesta är fortfarande på jobbet men det är faktiskt en del som berättat att de har tagit ledigt för att hjälpa till. Vi räknar med att fler kommer att ansluta framåt eftermiddagen, säger Patrick Cohen, en av insatsledarna vid FIKK.

– Idag skulle jag tro att vi är ett åttiotal och vi har börjat söka i de sektorer som polisen har tilldelat oss här under morgonen, säger Hasse Lagervall på Missing People.

LÄS MER: Mammans ord: "Vill bara få hem våran Willmis"

Texten uppdateras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.