Trotsar besöksförbud – anhöriga klättrar in genom fönster

Mölndals kommun går nu ut och vädjar till anhöriga att respektera besöksförbudet på kommunens äldreboenden. Personalen vittnar om hur anhöriga klättrat in genom fönster, knuffat sig förbi personalen eller gömt sig och smugit in.
– På äldreboenden bor våra mest sköra äldre, det är för deras skull vi gör det här, säger Christina Wadell, områdeschef äldreboende i Mölndals kommun.

ANNONS
|

Det var i slutet av mars som regeringen beslutade om besöksförbud på äldreboenden för att skydda äldre som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19. Sedan besöksförbudet infördes har boende haft svårt att kunna träffa sin nära och kära och istället fått prata via videosamtal eller på avstånd.

LÄS MER:Smittspridning på flera äldreboenden i kranskommunerna

På äldreboenden i Mölndals kommun har vissa anhöriga inte respekterat besökförbudet. Vid flera tillfällen har personer tagit sig in på boendena och kommunen vädjar nu därför om att ta förbudet på allvar, vilket Mölndals-Posten rapporterat om.

Reste stege mot balkong

– Vi har haft anhöriga som har klättrat in genom fönster och som smiter in. Vi har haft många samtal med dem för att få de att förstå varför vi har besöksförbud. Vi har ju alternativ som att träffas utomhus, säger Christina Wadell, områdeschef äldreboende i Mölndals kommun.

ANNONS

Utöver fönstervägen har anhöriga tagit sin in genom att knuffa sig förbi personalen eller gömt sig och sedan smugit in. En person klättrade upp på en balkong genom att resa en stege mot den.

LÄS MER:Hygienrutinerna som skulle rädda de äldre brast

– Det är tufft för personalen som står där, det är inte så lätt att mota ut folk. Så vi vill påminna om varför vi faktiskt har ett besöksförbud och varför vi håller på det. Det har varit lite besvärligt, säger Christina Wadell.

Större problem på vissa boenden

Problemen har varit flest på två av boendena i kommunen, dels därför att de har många boende men också på grund av att det är enplanshus.

Christina Wadell, områdeschef äldreomsorg i Mölndals kommun.
Christina Wadell, områdeschef äldreomsorg i Mölndals kommun. Bild: Privat

– Det har varit vissa boenden där det har varit större bekymmer. Det är lättare att ta sig in på vissa ställen om man absolut vill det, säger Christina Wadell.

För att anhöriga och äldre trots besöksförbudet ska kunna ha kontakt har kommunen skaffat ipads som personalen hjälper till att ringa upp med. De har även så kallade mötesväggar av plexiglas så att man ska kunna träffas utomhus.

– På äldreboenden bor våra mest sköra äldre, det är för deras skull vi gör det här. Vi har lyckats att inte ha så mycket smitta. Det vore förödande om vi inte kan fortsätta så. Man måste förstå varför vi gör det här, säger Christina Wadell.

ANNONS

Enligt Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten inte fått signaler om att anhöriga beter sig på ett sånt här sett tidigare.

– Vi har inte hört något liknande från andra håll. Här är det viktigt att man har en bra dialog mellan anhöriga och de som driver boendet och försöker hitta sätt att mötas, så att man inte känner sig tvungen att gå till sådana här ytterligheter, säger Anders Tegnell.

Enligt Tegnell kommer besöksförbudet behöva gälla ett tag till, men han säger också att man kan fundera mer på vilka undantag som kan göras.

”Mamma är så gammal, hon ska ändå dö av något”

Fässbergshemmet är ett av de största äldreboendena i Mölndals kommun. Här finns exempel på anhöriga som klättrar in genom fönster, men det är vanligare att det uppstår diskussioner med personalen kring besöksförbudet.

– Det är en del anhöriga som blir otrevliga mot personal när man säger att de ska ringa innan de kommer på besök. Vi måste se till att det inte är för många samtidigt, säger Anette Eriksson, enhetschef på Fässbergshemmet.

LÄS MER:40 kommuner står för de flesta dödsfallen på äldreboenden

Inte sällan hävdar anhöriga att de har haft covid-19 och därför kan komma in utan att riskera att smitta någon.

– En del sagt att ”mamma är så gammal, hon ska ändå dö av något”. Någonstans kan man förstå tankegången, men det är allvarligare. Får vi in det här är det många som drabbas, säger Anette Eriksson.

ANNONS

Besök på varsin sida häcken

Utanför boendet finns en uteplats där anhöriga och boende kan träffas på behörigt avstånd med en skärm mellan sig. Men även här har vissa anhöriga varit närgångna och numera får de hålla sig på var sin sida om en häck.

– Får de lov att komma in på uteplatsen så är det en del som ska sitta bredvid och kramas, säger Anette Eriksson.

De äldre som bor på Fässbergshemmet accepterar i högre grad besöksförbudet enligt Anette Eriksson.

– I stort sett alla har full förståelse och respekt för det. Några enstaka var lite smått deprimerade i slutet av våren men sen har vi dragit igång med aktiviteter utomhus där de har kunnat sitta långt ifrån varandra. Då har det hänt någonting, säger hon och fortsätter:

– Många av dem har varit med om tidigare pandemier, en del till och med spanska sjukan. Jag tror de har lättare att ha förståelse för att man får göra på det viset.

ANNONS