Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Tjolöholm möter det glada 20-talet

1920 var damernas modelook glittrig och glamourös. Tjolöholms slott tittar 100 år bakåt i tiden i nästa års stora utställning. Där visar man "det glada 20-talets" vintage-mode och berättar om livet och festerna på slottet.

Utställningen, som invigs den 15 februari 2020, får namnet "Dresses and decadence – The stylish 1920´s" och görs i samarbete med Fashion and Textile Museum i London.

– Vi kommer lyfta fram det glada 20-talets vågade och glittriga modehistoria genom att visa en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Visar bredden i modet

Efter Första världskriget (1914-1918) kom en förändringens tid. Kvinnor fick rösträtt, erövrade ny mark och klippte håret kort. Och med den moderna kvinnan följde en ny klädstil.

– Vi vill visa på bredden i 20-talets mode, inte bara paljettklänningar och klänningar med fransar utan också sportkläder, överraskande modeller och annorlunda material, säger Karin Kvicklund.

LÄS MER: Exklusiva tyger och tapeter visas upp på årets slottsutställning

Full fart på slottet

1920-talet var ett livfull decennium även på Tjolöholm. Blanche Bonde, som ärvt slottet av sin mor Blanche Dickson, skilde sig vid den tiden från sin man Carl Bonde.

– Skilsmässor var ytterst ovanliga på den tiden och efter den drev grevinnan slottet vidare på egen hand. Hon hade ett 50-tal anställda och det var full ruljans här på slottet, berättar Karin Kvicklund.

LÄS MER: John Taylor återskapar Tjolöholms trädgård i engelsk anda

Köksträdgården, som nu slottsträdgårdsmästare John Taylor håller på att återskapa, var då i fullt bruk.

– Blanche Bonde var en modemedveten och mycket elegant kvinna och när hon fyllde 50 år 1925 var det stora festligheter på Tjolöholm, berättar Karin Kvicklund.

Filminspelning på slottet

1917 och 18 spelades det in två stumfilmer in på Tjolöholms slott: "Revelj" och "Mästerkatten i stövlar" med stjärnor som Gösta Ekman den äldre och Karl Gerhard i rollerna – filmer som kommer att visas i samband med utställningen-

– Spelfilm var nytt och modernt och slottsfrun Blance Bonde visade gärna dåtidens filmer med bland andra Charlie Chaplin för sina anställda.

Fotnot: 1920-talsdräkterna som ingår i utställningen är en del av utställningen "The Jazz age" som tidigare visats på Fashion and Textile Museum i London.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.