Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild. Bild: Kerstin Joensson

Tiotal kor var på väg att drunkna i Göta älv

Räddningstjänsten larmades efter att flera inringare sett ett tiotal kor som var på väg att drunkna i sin hage. Det efter att intilliggande Göta älv svämmat över kraftigt i kohagen.
– De har vatten upp till halsen, berättade C-G Hermansson vid räddningstjänsten.

Det var strax efter klockan 17 som flera personer larmade räddningstjänsten efter att de åkt förbi en hage i närheten av Nödinge där flera kor såg ut att vara i knipa.

Hagen där korna betar ligger intill Göta älv och hade svämmats över kraftigt med vatten. Ett tiotal kor befann sig i vattenmassorna, enligt räddningstjänsten.

– Det är kossor som håller på att drunkna, de har vatten upp till halsen. De står instängda i ett hörn, det är vatten på ena sidan och så ligger järnvägen på andra sidan så de har ingenstans att ta vägen, sa C-G Hermansson, insatsledare vid Bohus räddningstjänstförbund.

Ägaren kallades till platsen

Räddningstjänsten var snabbt framme på platsen men insåg att man inte hade rätt utrustning för att kunna hjälpa djuren.

– Vi åkte dit och kollade om vi kunde göra något men vi kunde inte släppa upp dem på järnvägen och vi har inga djurtransportgrejer.

I stället har räddningstjänsten kontaktat djurägaren som fick åka till platsen.

– Jag hoppas att det löser sig, de stod ju där men till slut får de simma och de orkar ju inte simma så länge. De hade ingen återvändo där, det var bara vatten, älven är dubbelt så bred som den ska vara, sa C-G Hermansson.

Strax efter klockan 18 hade räddningstjänsten lämnat platsen, men enligt dem har djurägaren lovat att åka dit och ta hand om sina djur.

– Han får skynda sig innan det är för sent, säger C-G Hermansson.

Slutade lyckligt

Några timmar senare meddelar räddningstjänsten att det hela fick ett lyckligt slut. Ägaren hade lyckats flytta på korna till en annan plats där de kunde fortsätta beta i lugn och ro.

– Det har slutat lyckligt, han som ägde dem hade någon lösning. Han skickade ett sms med en bild när djuren stod på torra land, så det var trevlig att höra, de satt ju väldigt illa till, säger C-G Hermansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.