Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Terese, 23, visste inte att hon var gravid - födde en dotter

23-årige Terese Fagerberg åkte till sjukhus med akuta magsmärtor. Efter en undersökning visade det sig att hon var mitt i en förlossning. – Jag visste inte ens om att jag var gravid, säger hon.

Midsommarhelgen kunde inte slutat på ett mer oväntat sätt för 23-åriga Terese Fagerberg i Halmstad. På söndagsmorgonen ringde hon sjukvårdsupplysningen på grund av magsmärtor - vilket slutade med en akut förlossning på BB i Halmstad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag fick väldigt ont på söndagsmorgonen och efter några samtal med 1177 fick jag åka med ambulans till sjukhus eftersom de misstänkte att det kunde vara gallblåsan, säger hon.

Fick förlossningsvärkar

Efter att ha fått morfin mot smärtan visade det sig vara något helt annat. 

– Väl på sjukhuset fick jag göra ett gravtest som visade sig vara positivt, och efter en gynundersökning visade det sig att jag var långt gången. Så långt att jag fick skynda till förlossningsavdelningen.

Strax därefter kunde både mamma Terese och BB-personalen hälsa babyn Sofie välkommen till världen.

– Det gick oerhört fort. Om jag kom in i förlossningssalen 10.47 så var hon ute 10.52. En helt normalstor frisk liten tjej, säger Terese Fagerberg.

Vad tänkte du då?
– Jag tänkte inte så mycket. Jag var mest chockad. Jag var nog lite snurrig av morfinet också så jag hade ingen aning om vad jag skulle tänka. Ja, förutom att jag var jätteglad. 

Mådde "som vanligt"

Eftersom hon gick på p-piller misstänkte Terese inte något konstigt med att hennes mens uteblev. Hon säger att hon mådde "som vanligt" under graviditeten, men ändå hade velat veta om att hon var gravid.
– Man missar ju hela processen med ultraljud och att vänta barn ihop, vilket hade varit mysigt, men vi är ändå jätteglada, säger hon.

Veckan har hon tillbringat hemma hos sin mamma, en lika chockad, men överlycklig mormor. Hon berättar att även Sofies pappa blev chockad, men att alla är jätteglada och att Sofies första vecka i livet har bjudit på mycket.
– Hon verkar vara en frisk liten bebis som sover mycket. Hon var 51 centimeter när hon föddes och vägde 3165 gram. 

Hon förstår också att folk som hör talas om den oväntat födseln blir förvånade.
– De som läser om det här tror kanske att "det händer bara inte", men det gör det faktiskt. Jag gick i princip bara upp Sofies vikt på ett par kilon under graviditeten, och BB-personalen sa att det var inte första och säkert inte sista gången det händer, men jag trodde nästan inte på det förrän jag såg min dotter, säger hon.

Cecilia Andersson är barmorska vid förlossningen på Hallands sjukhus i Halmstad och berättar att det är ovanligt att kvinnor föder barn utan att veta om att de är gravida.

– Visst händer det, men det är ovanligt. Vi för ingen statistik över det, men det kan gå lång tid, ja flera år mellan gångerna här i Halmstad, säger hon.

Vanligt med missförstånd

Ett vanligt missförstånd om nyupptäckta sena graviditeter är att det handlar om mammor som redan väger mycket, och därför inte märker av en viktuppgång under graviditeten.
– Så är det absolut inte. Man måste inte gå upp så mycket i vikt under en graviditet och man behöver absolut inte vara överviktig för att det här ska hända, säger Cecilia Andersson.

Hon är heller inte förvånad över Terese berättelse.
– Har man inte varit gravid tidigare och har det inte ens i sina tankar så är det kanske inte det första man tänker på. Alla graviditeter upplevs olika. Däremot kan man bli orolig efteråt för att man har levt "som vanligt" under graviditeten med till exempel alkohol, men de fall vi haft har oftast gått väldigt bra. Man anpassar sig efter sitt nya liv och har ett socialt nätverk runt sig som kan hjälpa till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.