Långa köer på Centralstationen efter inställda tåg.
Långa köer på Centralstationen efter inställda tåg. Bild: Julia Back Jonsson

Tågen i Västsverige var över 10 000 timmar försenade i fjol

Ett försenat tåg kan bli dyrt – både för resenären och tågbolagen. 2018 kom tågen som anlände i Västsverige över 10 000 timmar sent. Det är ungefär 3000 fler timmar än fem år tidigare.
– Förklaringen är att det aldrig gått så många tåg som nu, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS
|

I juli i år hade SJ betalat ut 23 miljoner kronor till resenärer som sökt kompensation på grund av störningar och förseningar i trafiken. Under samma period förra året var den summan 29,7 miljoner.

Förseningarna ställer ofta till det för resenärerna. Nyligen förändrades parkeringssystemet vid Centralstationen i Göteborg, vilket gör att en timmes sen ankomst kan innebära 100 kronor mer i parkeringsavgift för resenären eller en potentiell upphämtare.

LÄS MER: Stort missnöje med parkering vid Centralen

Joel Ragnarsson är kundombudsman på SJ och berättar att ersättning för försenad ankomst kan skilja stort från fall till fall.

– Om man ställt sin bil och kanske får parkeringsböter om man kommer försent kan man få ersättning. Men det tar vi från fall till fall. Man tittar på vissa merkostnader man kunnat få till följd av förseningen, men det beror också på resans längd.

ANNONS
Joel Ragnarsson, kundombudsman på SJ.
Joel Ragnarsson, kundombudsman på SJ. Bild: Henry Lundholm

Vad ska man tänka på innan man ansöker om ersättning för försenat tåg?

– Det viktiga är att tänka på de 150 kilometerna, ersättningen betalas ut efter hur långt tåget reser och inte hur långt resenären åker. Det får jag förklara för många kunder varje dag.

Genomsnitt 26 minuter sent

26 minuter, det var genomsnittsförseningen för de tåg som anlände mer än fem minuter efter planerad ankomst i Västsverige förra året. Det visar statistik från myndigheten Trafikanalys. I takt med att det går allt fler tåg har också förseningstimmarna ökat.

Trafikverkets mål är att 95 procent av alla persontåg ska komma i utsatt tid. Förra året var motsvarande siffra 88,5 procent.

– Ja, vi lyckades inte med målet 2018. Men 2019 ser det betydligt bättre ut. Vi ser att de åtgärder som vi börjat med ger effekt. Det är höga förväntningar på punktlig trafik och vi arbetar oerhört hårt för att leva upp till dem, säger Sofia Lindahl.

Hon påpekar också att förra året var särskilt speciellt på grund av att ett omfattande arbete med att rusta upp spåren inleddes. Dessutom påverkade vädret mycket.

– Många av störningarna har varit väderrelaterade, förra vintern var otrolig snörik och lång, vilket gav påverkan på trafiken. Det var också den varmaste sommaren i mannaminne förra året, vilket också påverkade trafiken med fler rapporterade solkurvor och bränder.

ANNONS

Infört kameraövervakning

För tåg som var mer än fem minuter försenade var förseningen högst i Kalmar och Norrbottens län, där kom tågen 40 minuter senare i genomsnitt förra året.

Sofia Lindahl berättar att det i huvudsak finns tre orsaker till tågförseningar: brister i infrastrukturen, att det hänt något med fordonet eller personalbrist – och yttre faktorer som exempelvis obehöriga i spåren.

Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.
Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket. Bild: Sofia Lindahl

– Obehöriga i trafiken genererar oerhört stora förseningar årligen och förarna tycker det är ytterst obehagligt. Vi jobbar aktivt med att säkra järnvägen så att det blir svårare att komma åt den. Till exempel med att stängsla, vi har också ett projekt med kameraövervakning och gummimattor som förhindrar att folk kan gena över spåren, säger hon.

Då kan du få ersättning för försenat tåg

Detta gäller för tåg som kör 150 kilometer eller längre:

Vid 60 minuters försening eller mer kan du få ersättning för 25 procent av biljettpriset

Vid 120 minuters försening eller mer kan du få ersättning för 50 procent av biljettpriset

Om förseningen beräknas bli längre än 60 minuter har du rätt att få assistans i form av förtäring i relation till förseningens längd och logi vid behov. SJ skriver dock att detta gäller under förutsättning att det är praktiskt genomförbart.

Detta gäller för tåg som kör kortare sträcka än 150 kilometer:

Vid 20 minuters försening kan du få ersättning för 50 procent av biljettpriset

Vid 40 minuters försening kan du få ersättning för 75 procent av biljettpriset

Vid 60 minuters försening kan du få ersättning för 100 procent av biljettpriset

Om det finns risk att tåget du tänker resa med blir minst 20 minuter sent kan du använda ett annat färdmedel och få ersättning för det.

Källa: SJ.

ANNONS