Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Johan Persson

Svårförklarat hur man kunde dödas av kor

Koattacken på onsdagskvällen i Påarp där en 80-årig man hemmahörande i Borås omkom har fortfarande ingen förklaring. Hagen är öppen för förbipasserande och djuren är utvalda just för att de är så lugna.

Djurägaren kallades till platsen under tiden som räddningsarbetet pågick på onsdagskvällen. Ägaren bekräftar att det går både kor och kalvar i hagen och att mannen kan ha drabbats extremt olyckligt när korna bara velat skydda sina kalvar.

– Vi fick höra att ett vittne sett hur mannen gått fram till en ko och att kon stångade omkull honom och att korna sedan blev rädda och sprang runt, berättar djurägaren för Hallandsposten.

LÄS OCKSÅ: "ÄLDRE MAN ATTACKERAD OCH DÖDAD AV KOR"


Enligt polisen har vittnena sedan beskrivit att mannen blev nedtrampad. Händelsen är lika chockerande för ägarfamiljen som för alla andra som ställer sig frågan hur olyckan kunde hända.

Polisen larmades till platsen strax före klockan 21 på onsdagen. Tidiga uppgifter angav att det var den omkomne som själv slagit larm, men senare på kvällen stod det klart att det var vittnen till händelsen som ringde.


Strandängen där köttkorna betar är öppen för flanörer. Djurägaren berättar vidare att korna är utvalda för att de är de lugnaste och att det aldrig tidigare förekommit något problem när människor passerat igenom eller vistats i hagen.

Ambulanspersonalen kom inte åt att rädda mannen, som var inringad av kor. Därför fick polispatrullen och djurägarna som också kallats till platsen hjälpa till. Mannen fördes till sjukhus, men vid midnatt meddelade polisen att han omkommit av skadorna.

– Eftersom det här inte är ett naturligt dödsfall kommer han troligen att obduceras. Men mycket talar för att han omkom av krosskador, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

LÄS OCKSÅ: "Inte så ovanligt att kor går till attack"

Korna släpptes ut redan i maj och var vana vid att personer strövar längs strandängen. Efter olyckan fördes de till en intilliggande hage, där de får gå i några dagar till dess att allt lugnat sig.

– Vi är chockade och ledsna, det brukar fungera bra. Det är hemskt, men djur är ju djur. Det har aldrig varit några problem tidigare och det går mycket folk i hagen, bland annat och rastar hundar. Allemansrätten gör ju att det är öppet, säger djurägaren och berättar att det är oklart om hagen ska åtgärdas på något sätt.

– Marken måste betas, men det blir kanske så att vi behöver sätta upp stängsel på något vis. Det vet vi inte ännu, fortsätter djurägaren och berättar att spelet Pokémon Go har ett Pokéstop vid Slyngestenen och att det på grund av det varit mer folk på strandängen än vanligt.

– Det kan förklara att djuren varit mer oroliga.

Men boende i området, som också sett att många rör sig längs havsstranden, framhåller att oron för korna funnits sedan tidigare.

– Jag och två grannar har blivit jagade vid flera tillfällen, särskilt personer som rastar sina hundar där kan intyga det, säger en av dem, Stefan Lundström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.