Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Stormen Dennis har slagit mot Västra Götaland

Trafikolyckor, nedfallna träd, en stängd bro och inställda färjor och tåg – när stormen Dennis närmade sig slog det kraftigt mot Västsverige. Vid Vinga och Nidingen uppmättes stormbyar.
– Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta vädervarningar på allvar och förbereda sig så gott man kan, säger Anders Gärdhagen, stabschef för räddningstjänsten Storgöteborg.

Stormen Dennis, med starka vindbyar och ihållande regn, närmade sig på söndagen Västsverige och Göteborg. Konsekvenserna syntes i såväl översvämmade villakällare som stökiga vägar, avstängda broar och högre vattennivåer.

Under söndagseftermiddagen tappade dock regnet i styrka – men den starka vinden stannar längre, enligt SMHI:s prognoser.

– Regnet börjar nu avta längs med västkusten, samtidigt väntas de högsta vindstyrkorna komma. På sina håll har vi redan uppmätt höga vindbyar, på runt 21 meter per sekund, inåt landet. Till havs, vid Vinga och Nidingen, har vi uppmätt storbyar, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Ovädret väntas passera Göteborg och Västra Götaland under natten till måndagen - på väg mot södra Sverige. Men det betyder bara en kortare paus från regn och starka vindar.

– På måndagen passerar en liten eftersläntrare och då blåser det upp igen. Det beräknas dock bli kortfattat, säger Jon Jörpeland.

Utfärdar klass 1-varning för Säveån

Ovädret har märkts hos regionens räddningstjänster, som fått åka på flera larm om nedfallna träd, nedblåsta hinder på vägar och vattenskador i hus. Bara under söndagsförmiddagen har Räddningstjänsten Storgöteborg hanterat ett "tiotal" skador relaterade till stormen samt "ett mindre antal" vattenskador i fastigheter, enligt stabschefen Anders Gärdhagen.

"Enligt meteorologerna kommer vinden att avta under senare delen av eftermiddagen och nederbörden minska. En klass 1 varning är utfärdad av SMHI gällande Säveån. I morgon måndag kan även visa delar av Säveån beröras av en Klass 2 varning för höga vattenflöden. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta vädervarningar på allvar och förbereda sig så gott man kan" skriver han i en kommentar.

Stormen har också orsakat stora problem i trafiken. Bland annat så krockade två bilar på riksväg 40 under söndagsförmiddagen i en kurva i närheten av ett nedfallet träd, i höjd med Kallebäcksmotet.

Flera översvämningar i Borås

I Boråsområdet har flera vägar fått spärras av efter översvämningar i ett flertal olika vattendrag. Dessutom har boende i området påverkats av de höga vattennivåerna.

–Vi har jobbat stenhårt hela dagen i vårt förbund med översvämmade källare, så läget är ju allvarligt så sätt, säger säger Andreas Leandersson, räddningschef vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Han menar att de flesta vattendrag i området är på väg mot kritiska nivåer.

– Det har ju regnat ordentligt i stort sett hela dagen, och sådana här flöden har en fördröjning. Så vi räknar med att vi kommer få jobba med det hela detta dygnet och början av nästa vecka, säger han.

Inställda färjor och översvämmade vägar i stormens spår

Trafikverket gick även vid 10.50 ut med informationen att problem i färjetrafiken. På grund av de hårda vindarna och "allmänna väderförhållanden" ställdes färjan in på Kornhallsleden. Den började åka igen klockan 13.00.

Färjan på Nordöleden, till och från Knippla, kommer inte kunna ta med några bilar på färjan mellan 22 på söndagskvällen till klockan 14 på måndagseftermiddagen.

"Detta på grund av högt vattenstånd" skriver Trafikverket i ett meddelande.

Under söndagen var landsväg 1610 var helt översvämmad i Viskafors och vägen är nu avstängd. Bilder visar personal från räddningstjänst som vadar fram i vattenmassorna. Samtidigt kommer rapporter om höga vattennivåer i Göta älv.

– Vi förväntar oss inte att vattennivåerna når högre än en klass 1-varning, säger Philip Graham, vakthavande hydrolog på SMHI.

"Nu stänger vi bron"

Flera tågsträckor kommer också att stängas på grund av stormen, fler sträckor kommer eventuellt att stängas med kort varsel.

– Sträckorna är avstängda till klockan 18 på måndag, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på trafikverket.

Hon förklarar att tågsträckorna stängs av på grund av risken för översvämningar och nedfallna träd.

– Det finns så mycket i vatten i marken nu. Men avstängningarna beror framförallt på vinden.

Vid klockan 14 kom nyheten att all tågtrafik mellan Mölndal och Borås stoppats.

– Det är på grund av höga vattenflöden.

Uddevallabron stängdes också helt vid 10.40. Till en början var den bara avstängd för större fordon som var känsligare för kraftiga vindar, men till slut stängdes den för all trafik.

– Jag fick ett meddelande där det stod "Nu stänger vi bron". De hade fått vindar på över 30 meter per sekund. Men trafiken går att leda om, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Varmare temperaturer

Redan på tisdag väntas något trevligare väder, med solglimtar, upp mot sex grader och betydligt svagare vindar, i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.