Det tar nu längre tid för Unilabs och Eurofins laboratorier att analysera alla inkomna PCR-tester än önskvärt. Orsaken är sjukfrånvaro bland personalen.
Det tar nu längre tid för Unilabs och Eurofins laboratorier att analysera alla inkomna PCR-tester än önskvärt. Orsaken är sjukfrånvaro bland personalen. Bild: Stefan Berg

Stora skillnader i väntetider på testsvar

Ingela Larsson har på tisdagen väntat i sju dagar på att få svar på det coronatest hon lämnade in dagen före nyårsafton. Hennes dotter, som bor i Skåne, testade sig samtidigt och fick svar efter 26 timmar.

ANNONS

59-åriga Ingela Larsson bor på Tjörn och när hon i förra veckan fick besked om att en kollega på jobbet fått covid-19 åkte hon in till närliggande Stenungsund och lämnade in ett coronatest. Samma dag som Ingela lämnade hennes 34-åriga dotter in ett test i Skåne län där hon bor. När GP pratar med Ingela har det gått sju dagar och hon väntar fortfarande på svar – medan dottern fick sitt resultat efter bara 26 timmar.

– Jag är mest frustrerad över att det kan vara så enorma skillnader jämfört med min dotter, och om man tittar på Danmark, som är mycket bättre på att lämna svar, säger Ingela.

ANNONS
Ingela Larsson har fått vänta väldigt länge på sitt testresultat.
Ingela Larsson har fått vänta väldigt länge på sitt testresultat. Bild: Privat

Hon fick själv symptom på nyårsafton, men har nu återhämtat sig och skulle ha kunnat gå till jobbet redan i måndags, om hon hade fått sitt testresultat. Nu har hon i stället hållit sig isolerad hemma tillsammans med sin katt och fått matleveranser av sin särbo.

– Hade jag fått provsvar och varit negativ, hade jag inte gått här i morgonrock nu, säger hon och berättar att hon har missat arbetsuppgifter hon hade kunnat göra denna veckan.

Olika lab – olika väntetid

Förklaringen till de olika väntetiderna ligger i hur lång tid det tar för labben att få fram testresultaten, enligt Västra Götalandsregionens tf. hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn. Olika vårdcentraler och regioner använder olika lab.

– Vi har olika leverantörer. Folkhälsomyndigheten får ett åtagande i nästa överenskommelse med regionerna att säkra kapaciteten i volymer över 300 000 per vecka. Det är den kapaciteten vi ligger på nu, säger han.

Unilabs har haft problem med sjukskrivningar och därför har väntetiden blivit längre för de vårdcentraler och regioner som använder sig av dem. Bland dem finns vårdgivare i Västra Götaland. Även Eurofins har haft vissa problem, enligt VGR Fokus.

– Det har påverkat dels deras analyskapacitet, men också deras förmåga att packa provtagningskit som vårdcentralerna använder, säger hälso- och sjukvårdsdirektören.

ANNONS

Jan Kilhamn poängterar att problemen inte ligger på vårdcentralerna, som klarar av sin del när det gäller det stora behovet av testning.

Tyskland och andra lab avlastar

Eurofins lab, som också analyserar tester tagna i regionen, har just nu medianväntetiden på 60 timmar, medan Unilabs är uppe på 70 timmar, enligt Jan Kilhamn. Det betyder en väntetid på tre till fyra dagar för allmänhet som inte har behov av sjukvård. Ingela Larssons fall är ett av extremfallen menar han.

– Det är ett problem och det är därför vi jobbat intensivt för att förbättra detta, säger han och förklarar att regionen anser att en acceptabel väntetid ligger mellan 24 och 48 timmar.

En del av proverna har styrts om till Eurofins lab och regionen skickar nu även tester till Tyskland för analys.

Jan Kilhamn ser de långa väntetiderna som problematiska eftersom de fördröjer smittspårningen och hindrar personer från att gå tillbaka till arbetet.

Vi har haft pandemin i snart två år nu. Varför händer det här nu?

– Luftvägssäsongen brukar komma vid den här tiden varje år. Det som drabbat oss mer nu än tidigare är en sjukdomsbild hos vår personal. Både på laboratorierna men även på sjukhusen och hos vårdgivare i övrigt.

Västra Götalandsregionen hoppas kunna komma ner till kortare väntetider senare denna veckan.

ANNONS

LÄS MER:Följ FHM:s presskonferens om coronaläget

LÄS MER:Få spår av omikron på jobbmarknaden

ANNONS