Språket – en nyckel till frihet

Skrattet är inte långt borta när Anis, Razia, Amina och Kubra från Afghanistan arbetstränar och lär sig svenska på Torrekullagården.

ANNONS
|

Anis Ahangeran, Razia Muradi, Amina Mohammad Aslam och Kubra Mohammadi bor i Mölndal och har sedan i september deltagit projektet Språk i arbete (SIA), som är ett samarbetsprojekt mellan arbetsförmedlingen i Mölndals stad och vuxenutbildningen i Mölndal, på Torrekullagården i Kållered. Här arbetar de två dagar i veckan med olika uppgifter samtidigt som de övar upp sin svenska.

Anis berättar stolt att hon och de andra kvinnorna dagen innan GP:s besök lagade traditionell afghansk middag till dem som jobbar och bor på Torrekullagården asylboende.

– Det var jättegott, de är så duktiga, säger Lina Fahlgren, som är Torrekullagårdens projektledare.

ANNONS

När vi träffas har Anis och Razia bakat morotskaka.

– Min flicka vill att jag ska baka sådant här hemma, säger Anis och ler stort.

Hon säger även att hennes familj tycker att hon blivit gladare sedan hon började på Torrekullagården. Och det är inte bara kvinnornas självkänsla och språk som stärks här. En dag i veckan går de och tränar. En sjukgymnast har gett alla deltagare övningar att göra vid maskinerna.

– Ett mycket bra sätt att lära sig språket på. Och vi har blivit starkare, säger Razia och lyfter upp sina armar.

Under arbetsdagarna skrivs de svenska orden de använder upp och skickas sedan till läraren i svenska för invandrare som använder dem i undervisningen som de har en dag i veckan, också det inom SIA-projektet.

Soraya Ahmadzai, tidigare journalist i afghansk tv, är med som språkstödjare. Hon finns med när de arbetstränar och när de läser svenska för att hjälpa till på både svenska och dari.

– Nu när de har lärt sig språket har de också vågat börja prata, säger Soraya Ahmadzai och ser nöjd ut.

På Torrekullagården, som är en praktisk verksamhet som tillhör arbetsmarknadsenheten i Mölndals stad, finns möjlighet att arbetsträna inom trädgård, bygg- och underhåll, loppis, kök/café eller lokalvård. De jobbar också på Neon resurscenter där de arbetar med textilier.

ANNONS

Lina Fahlgren och hennes kollegor försöker att se till att kvinnorna har mycket kontakt med kunderna i kaféet eller loppisen, allt för att få dem att prata svenska.

Man märker att de trivs på Torrekullagården, och Lina Fahlgren berättar att de ofta är här i god tid innan arbetsdagen börjar för att fika och prata. Och de vill starta med en gång, gärna innan projektledarna hunnit gå igenom arbetsuppgifterna.

– Vi älskar Torrekulla, säger de i kör och skrattar.

ANNONS