Sprängolycka i Rollsbo industriområde, Kungälv, 18 december 2020
Sprängstenen gick rakt igenom taket och ner i lokalen. Bild: Privat

Sprängning gick snett – 24 kilos sten for in genom taket

En 24 kilo tung sten från en sprängning gick rakt igenom taket till en lokal där människor befann sig. Bolaget som sprängde nekas ersättning av sitt försäkringsbolag.

ANNONS
|

Sprängningen skedde i december på Rollsbo Västerhöjd, ett nytt industriområde i Kungälv. Strax intill ligger ett storkök som stått tomt ett par år men nu skulle hyras ut. Något gick snett och en stor sten slog ned i lokalen, vilket Kungälvs-Posten var först med att rapportera.

– Den gick igenom två tak och slog sedan sönder golvet. Golvvärmen blev förstörd, det skvätte stenflisor på kylskåpen, elkablar gick sönder, en tv och en projektor rasade ner. Jag hade varit där några minuter tidigare med min sexårige son, vi var precis på väg därifrån, säger fastighetens ägare Daniel Sandh.

LÄS MER:Sex månaders tågstopp mellan Ytterby och Göteborg

– Jag blev chockad när jag såg hur det såg ut. Jag är glad att vi inte var kvar just när det hände, fortsätter han.

ANNONS

Fler vittnar om problem

Enligt Sandh befann sig en hantverkare inne i lokalen vid olyckan, men skadades inte.

Kungälvs-Posten har talat med andra personer som vittnar om problem vid sprängningen. En villaägare har fått en 20 centimeter stor sten in på sin altan, en företagare berättar om en ”kaskad av sten” som skadade en parkerad bil.

LÄS MER:Två knivskurna vid Kungälv resecentrum

Daniel Sandh anser att vårdslöshet är den enda tänkbara förklaringen. Han berättar att han skickat räkningar till byggbolaget för skadorna men att bara cirka hälften har betalats.

Schaktarbetena i området utförs av det småländska företaget Kanonaden Entreprenad och sprängningarna av dess dotterbolag Bergbolaget i Götaland. Kanonadens vd Ola Forsell, som också är styrelseordförande i dotterbolaget, skriver i ett mejl till GP att ”ansvaret för den aktuella skadan (...) ligger strikt hos Bergbolaget i Götaland AB”. Han uppger att frågan hanteras mellan företaget och dess försäkringsbolag och att ärenden med sprängningar är ”komplexa att utreda”.

”De har inte försäkringsskydd”

GP har dock tagit del av handlingar som visar att företaget har fått blankt nej av försäkringsbolaget.

”Vi har till Bergbolaget lämnat besked om att de inte har försäkringsskydd för inträffad skada och det betyder att vi inte kan reglera skadan och då heller inte lämna försäkringsersättning”, skriver handläggaren i ett mejl daterat 3 mars.

ANNONS

Ola Forsell anser att detta besked är ”en sekundär fråga” och ”inget förhållande som påverkar (...) att det regleras inom skälig tid med den skadelidande”.

Sprängolycka i Rollsbo industriområde, Kungälv, 18 december 2020
Storköket direkt efter olyckan. Bild: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS