Renhållningsarbetarna Anders Persson och Klas Johansson tömmer kärlet för matavfall på en skola i centrala Kungsbacka. Potatismoset tränger ut genom hålen som ska ventilera bort lukt.
Renhållningsarbetarna Anders Persson och Klas Johansson tömmer kärlet för matavfall på en skola i centrala Kungsbacka. Potatismoset tränger ut genom hålen som ska ventilera bort lukt.

Sopig nackdel för förarna

ANNONS
|

– Det är speciellt på skolorna som detta är ett problem. Där det är stora volymer och vi tömmer ofta. Vi kan hela menyn, konstaterar chauffören Klas Johansson när han drar ut ett kärl där potatismoset tränger ut genom hålen på sidorna.

Han ser många fördelar med det nya systemet där matavfall samlas in för att bli biogas. Bilar med två fack innebär att de inte behöver åka mer än en gång till varje hämtningsställe. Han tycker också att det är en miljövinst att matavfallet sorteras ut. Men den variant av tunnor som Kungsbacka kommun valt, så kallade ventilerande, med hål på sidorna för att soporna ska kunna luftas gör hans arbete mindre angenämt. Det sprutar sopjuice rätt ut genom hålen.

ANNONS

– Man har ju lärt sig nu att springa undan när man tryckt på knappen och kärlet börja lyftas, men i början hände det att man fick sig en dusch. Nu händer det bara om man står och drömmer.

Att kärlen skulle lukta mindre för att de ventileras håller han och kollegan Anders Persson inte med om. Stanken när de tömmer några riktigt blöta påsar är stark.

De är noga att påpeka att problemet är storköken, Vid villor och flerbostadshushåll fungerar det bra.

– Troligtvis slänger de resterna rätt i utan att sila vätskan och de gick bra när det var slutna plastpåsar, även om det blev tungt.

Problemet med de skvättande kärlen vid skolor och äldreboenden är känt hos den nytillträdde arbetsledaren på Renova i Kungsbackan Thomas Gliniecki.

– Jag vill ju att mina killar ska ha en bra arbetsmiljö, så vi håller på att ta tag i det här.

Den senaste månaden har flera kärl vid skolor byts ut från ventilerande till täta och fler är på gång.

Även Johanna Zachrisson som är ansvarig projektledare för nya sopsorteringssystemet har också fört förarnas åsikter vidare.

– Det är ett politiskt beslut att ha ventilerande kärl, men på skolorna har vi sagt att vi kan göra undantag.

ANNONS

När alla kärl kan vara utbytta och renhållningsarbetarna ska slippa oroa sig för att bli nedskvätta kan dock ingen säga.

ANNONS