Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommaren har nått Göteborg

Påsken har precis firats och vi är inte ens inne i maj än, men sommaren är redan här. Åtminstone om man ser på saken som en meteorolog.

Många i Västsverige har njutit av solen under påsk och kanske tänkt "äntligen är våren här". Men faktum är att vi redan har fått sommar.

Kriterierna för en meteorologisk sommar är att det ska vara en dygnsmedelstemperatur på över tio grader, fem dygn i sträck.

Och det är precis vad som har skett. På måndagen, annandag påsk, låg dygnsmedelstemperatur på över tio grader för femte dagen i rad och därmed fick Göteborg och ett stort område runt staden sommar redan 18 april.

– Ni fick sommar igår, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Foreca.

Sommar råder alltså nu längs med stora delar av Västkusten.

– Sommartemperaturer har gällt hela vägen från Kungsbacka upp till norska gränsen och ett par mil inåt från kusten. Men Kungsbacka ser ut att ha missat sommaren precis, säger Mikael Sjöstrand.

Regnigt väder i veckan

Men det var knappa marginaler. Vid kusten låg dygnsmedeltemperaturen på 10,1 grader. 0,2 grader kallare och Göteborg hade alltså gått miste om sommardefinitionen.

Förra året blev det sommar den 5 maj. Den meteorologiska sommaren brukar generellt infinna sig runt den 10 maj. Men en tidig sommar ger inga ledtrådar om hur sommaren kommer att bli.

– Nej, det går inte att dra några sådana slutsatser, har Per Holmberg, också meteorolog vid Foreca, sagt till GP tidigare.

Hur blir vädret under veckan?

– Det här kommer att hålla i sig i början på den här veckan. I mitten av veckan, och på slutet, kan det vara lite ostadigare med mer moln och risk för skurar. Men däremot ser den varma luften ut att ligga kvar.

På fredagen ska det bli närmare 22-23 grader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.