Smuggelåtalad vill ha tillbaka all sprit

Halmstadkvinnan hade 50 flak öl, 50 liter sprit och 90 liter vin när tullen räknade igenom bussens last. ”Eget bruk, vi skulle gifta oss”, förklarar hon mängderna.

ANNONS
|

38-åringen kom över Öresundsbron i november 2015 tillsammans med 15 andra personer i en buss. Hela sällskapet hade varit på kort visit i Tyskland, det kluckade rejält om bussen när tullarna vinkade in den för kontroll.

Halmstadkvinnan visste vad som väntade. Tullens utredning visar att hon gjort samma sorts resa åtminstone tre gånger tidigare, alla gångerna har det rört sig om ungefär lika stora mängder alkohol.

De första gångerna angav hon eget bruk och att man skulle ha fest. Den här gången var mer detaljerad och skrev också ”giftermål”.

Men när tullarna kontaktade anhöriga visade det sig att man inte bokat någon lokal att fira det stundande giftermålet i. Festen var planerad till helgen efter gripandet.

ANNONS

Någon festmat var inte heller planerad. En översättning av ett sms visade dessutom att hon uppmanade en bekant att uppge att kvinnan skulle gifta sig om någon frågade. Omständigheterna var så pass allvarliga att det slutligen ledde till åtal för smuggling.

Vid rättegången fick kvinnan hjälp av sin advokat att beskriva att mängden alkohol mycket väl kunde ha varit avsedd för en sådan fest som de planerade, och blev det något över skulle det gå åt vid andra sammankomster.

Dessutom visade det sig att översättningen kunde göras annorlunda, då fick hennes sms en tydligare karaktär av inbjudan, inte som det först tolkades: en uppmaning att stödja en påhittad historia. Halmstadkvinnan lyfte också fram det faktum att hon inte kände till regelverket att hon var skyldig att anmäla införseln av alkoholen.

Åklagaren anser inte att det behövs ett frihetsberövande straff, trots att straffvärdet motsvarar två månaders fängelse och yrkar i stället på villkorlig dom förenad med samhällstjänst.

Kvinnans advokat anser att rätten ska fria henne och att hon ska få tillbaka all alkohol. Dom i målet meddelas om två veckor.

ANNONS