Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slutsålt bland sportlovsfirare i Alebacken

Dubbelt så stort system och tjockt med snö – men bara hälften så många åkare.
Alebacken strax norr om Göteborg upplever en av sina bästa vintrar på länge men tvingas säga nej till många sugna skidåkare.
– Lördagens skidpass tog slut redan i onsdags, säger Jan-Erik Alfredsson, medlem i den ideella föreningen som driver anläggningen.

Strålande sol, gnistrande snö, några minus och vindstilla. Förutsättningarna för en fin start på sportlovet för Göteborgs skidåkare kunde inte varit bättre.

– Fantastiskt, jättekul att det blev så bra väder. Det är ju inte så ofta det blir så här, säger Andreas Johansson från Älvängen när han svängt ner för stora backen med dottern Daniella Malmqvist, fem år, framför sig.

De är inte ensamma om att njuta. Den ideella föreningen som driver anläggningen brukar tillåta 800 gäster i anläggningen åt gången men nu i coronatider har man begränsat antalet till 450.

Alla pass säljs på nätet och för helgen tog de slut redan i slutet av veckan. Men det finns fortfarande några pass kvar för resten av sportlovsveckan.

– Vi har faktiskt fått stoppa försäljningen varje helg, säger John Stjerna, ordförande i Alebacken SK som driver anläggningen.

LÄS MER: Här kan du åka längdskidor i Göteborg

Öppet fem veckor

I år öppnade backen redan i mitten av januari och tack vare kylan har snökanonerna kunnat gå nästan varje kväll så snölagret i backarna har byggts på rejält. Man har till och med haft så mycket snö att man för första gången kunnat öppna tre nya nedfarter norr om liften.

De lynniga Göteborgsvintrarna gör det ibland svårt för backen att hålla öppet. I snitt brukar man hålla öppet i sex veckor men förra året fick man bara ihop tillräckligt med snö för två dagar.

– Nu har vi redan haft öppet i fem veckor. Och det här kommer inte att smälta på ett bra tag även om det blir varmare, så tjockt är det, säger John Stjerna.

LÄS MER: Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

Värmestugan stängd

På grund av coronapandemin har man även stängt värmestugan. För att besökarna ska kunna värma sig ändå har man två så kallade backvärdar som fyller på ved i fyra brasor.

Vid en av brasorna grillar familjen Borgström korv. De bor i Kilanda som ligger utanför Alafors och barnen går på Himlaskolan som ligger precis bredvid backen.

– Vi åker ofta här men i dag är vår farbror från Stockholm på besök så då ville han åka, säger Dagny Borgström, åtta år.

Hur är det i backen i dag tycker du?

– Det är bra att åka skidor, säger Dagny.

– Och att fika också verkar det som, lägger pappa Mattias Borgström till och ler.

Lite längre bort står ordförande John Stjerna och tittar ut över backen.

– Man bara älskar att se det här. Det är en njutning att se alla barn som är så glada, säger han.

Alebacken

Öppnade 1969 utanför Alafors 2,5 mil norr om Göteborg.

Hette från början Himlabacken och hade då en replift som tog besökarna till toppen.

Under 80 och 90-talen byggdes systemet ut med en ankarlift och en knapplift som sedan byttes ut 2009.

2007 bildades Alebacken SK som är den ideella förening som i dag driver anläggningen.

2014 blev Alebacken utsedd till Årets Skidambassadör av Svenska liftanläggningars organisation (SLAO).

Längsta nerfarten var fram till i år 450 meter. Dagen innan sportlovet öppnade en ny slinga som är 700 meter lång.

I snitt har anläggningen öppet sex till åtta veckor per år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.