Skumpa och gravöl när reaktorn stängs

Strax innan det nya året rings in ska reaktorn skålas ut i kontrollrummet. Efter 45 års trogen tjänst stängs Ringhals 1.
– Man kan väl tänka sig en variant av både gravöl och skumpa, säger Björn Linde, vd för Ringhals.

Nyårsaftonen 2020 präglas av stolthet och vemod på kärnkraftverket Ringhals. Efter 45 år i tjänst och en elproduktion som motsvarar vad ungefär vad hela Göteborg har förbrukat under samma period går Ringhals 1 i graven.

Annika Ljungberg jobbar med strålskydd på kärnkraftverket sedan 2011. Det ”finns inte ett skrymsle” på Ringhals 1 som hon inte har varit inne i.

LÄS MER: Nedstängningen av Ringhals kostar miljarder

Björn Linde, vd Ringhals och Annika Ljungberg, som jobbar med strålskydd, känner vemod inför att Ringhals 1 stängs. Ringhals 1 syns som den fyrkantiga byggnaden i bakgrunden. Bild: Robin Aron
Björn Linde, vd Ringhals och Annika Ljungberg, som jobbar med strålskydd, känner vemod inför att Ringhals 1 stängs. Ringhals 1 syns som den fyrkantiga byggnaden i bakgrunden. Bild: Robin Aron

Hon säger att det är en vemodig dag, även om känslorna hos henne och resten av personalen var ännu starkare för ett år sedan när Ringhals 2 stängdes.

– Det var en större chock. Nu är det på något sätt att vi går ner som vanligt, vi följer våra rutiner och ingenting är förändrat. Det kanske snarare är om en månad som det kommer att kännas lite konstigt att inte gå upp igen, säger hon.

LÄS MER: Ringhals 2 har gått i pension

LÄS MER: 15 oktober: Klarar det svenska elnätet framtidens elförsörjning?

Stängs innan midnatt

Under dagen dras effekten i reaktorn ned och senast en minut före midnatt skjuts styrstavarna in fullt ut och nattskiftet stänger ned reaktorn för sista gången.

Precis som för ett år sedan finns drycker på kylning för att skåla ut reaktorn.

– Nu dricker vi inte alkohol på Ringhals, men det finns ju alkoholfria varianter. Men känslan är väl både och, man kan faktiskt fira det man har gjort och tillåta sig att tycka att allt är inte jätteskoj heller om man nu hade velat köra vidare, säger Björn Linde, vd Ringhals.

Annika Ljungberg har jobbat med strålskydd på Ringhals sedan 2011. Bild: Robin Aron
Annika Ljungberg har jobbat med strålskydd på Ringhals sedan 2011. Bild: Robin Aron

Nedstängningen kommer i en tid då kärnkraft diskuteras flitigare än på länge. Miniserien Chernobyl med svenske Johan Renck som regissör fick enormt genomslag förra året och de senaste åren har opinionen för kärnkraft fått en nytändning.

Björn Linde tycker att det har blivit en annan acceptans för kärnkraft i debatten de senaste åren.

– Kärnkraft, och befintlig kärnkraft, är det mest miljövänliga du kan hålla på med ur ett koldioxidperspektiv om du vill producera el. Det har vi ju känt till på Ringhals under alla år men jag tycker att den debatten har kommit fram nu också. Sedan kan man ju vara för eller emot kärnkraft med de potentiella risker som finns. Det är en annan fråga, säger han.

Björn Linde, vd Ringhals. Bild: Robin Aron
Björn Linde, vd Ringhals. Bild: Robin Aron

Mycket frågor för de anställda

Annika Ljungberg tycker också att det är bra att det diskuteras. De som jobbar inne på Ringhals är vana vid att få frågor på ämnet.

– Det blir alltid en debatt. Efter någon öl på en fredagskväll så vet man att det kommer. Men alla som jobbar här är mycket pålästa. Det är också det som gör den här stoltheten. Man har valt att jobba här och man har ofta tagit reda mycket om sitt eget företag, även inom de teknikgrenar man inte själv jobbar inom, just för att man vet att det kommer väldigt känsloladdade frågor, säger Annika Ljungberg.

Utifrån kommer väldigt lite att förändras de närmsta tiden. Nedmonteringen börjar inifrån och den karaktäristiska fyrkantiga byggnaden som utgör Ringhals 1 kommer att vara en del av kärnkraftverkets skyline i åtminstone tio år till.

Vemodet har blivit stolthet

Avvecklingen innebär dock att personalstyrkan minskar ytterligare. När det togs beslut att stänga Ringhals 2 jobbade cirka 1 600 personer på Ringhals. I dag är det knappt 1 200 anställda och 2023 ska cirka 900 personer vara kvar.

Men Annika Ljungberg kommer att jobba vidare med Ringhals 3 och 4 som planeras att vara i drift till åtminstone 2040-talet.

Och även om vemodet finns där säger hon att hon och hennes kollegor har accepterat läget.

– Helst hade man ju velat fortsätta producera ström, men man accepterar beslutet och förstår beslutet. Man tycker kanske att det är för jäkligt, på ren svenska, men vemodet har suttit några år och nu är det stolthet man känner. Vi är mentalt redo för detta, säger hon.

LÄS MER: Under nyårsnatten stängs Ringhals 1 för gott

LÄS MER: Ringhals 2 har gått i pension

Ringhals 1 skiljer ut sig med sin fyrkantiga form i jämförelse med de andra tre reaktorernas runda byggnader. Bild: Robin Aron
Ringhals 1 skiljer ut sig med sin fyrkantiga form i jämförelse med de andra tre reaktorernas runda byggnader. Bild: Robin Aron

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.