Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulpturen Anna är 14 meter hög och skapad speciellt för Pilane på Tjörn. Bild: Skulptur i Pilane

Skulpturen Anna stannar kvar på Pilane

Skulpturparken Pilane på Tjörn köper verket Anna för ett mångmiljonbelopp. Förhoppningen är att det ska bli ett landmärke för hela regionen.

Den 14 meter höga skulpturen Anna är skapad av spanske konstnären Jaume Plensa och har varit utlånad till Pilane sedan 2016. Enligt Peter Lennby, konstnärlig ledare för Skulptur i Pilane har verket varit uppskattat av besökarna och blivit en del av kulturlandskapet.
– Hon har vuxit sig fast här och många har önskat att vi ska behålla henne. Det som Anna står för är det sinnliga, innerliga och mänskliga utan hat och gräl.
Enligt avtalet med konstnären skulle skulpturen vara utlånad till Pilane under tre år, men sedan länge har Peter Lennby försöka hitta en lösning för att kunna köpa loss verket. Nu har skulpturparken alltså lyckats med det, vilket ST-tidningen var först med att skriva om. Peter Lennby vill inte avslöja prissumman men säger att det handlar om en kostnad på över 10 miljoner.
– Det är ett väldigt högt belopp, men Anna är unik och gjord speciellt för Pilane. Det är naturligtvis en risk, men vi har ordnat en finansiering som gör att vi kan betala på fem år.

Det är första gången skulpturparken, som är privat och drivs av Pilane Heritage Museum, köper ett verk för att ha det kvar permanent. I vanliga fall brukar parken låna eller finansiera konstnärer för att de ska producera skulpturer till utställningen. Trots den stora ekonomiska satsningen på Anna kommer Pilane att ha goda möjligheter att fortsätta visa verk av hög kvalitet, enligt Peter Lennby. Däremot innebär köpet att inträdet för vuxna höjs från 120 till 140 kronor.
Peter Lennbys förhoppning att Anna ska bli en sevärdhet som sätter Västkusten på kartan, liknande Eiffeltornet i Paris eller Frihetsgudinnan i New York.
– Jag hoppas att det här blir viktigt för hela regionen. Det kan också gynna Pilane genom att vi kan få hit fler intressanta konstnärer.

Sommarens utställning öppnar 18 maj och förutom Anna kommer flera verk av kända konstnärer visas. Bland annat två gigantiska pumpor skapade av den japanska konstnären Yayoi Kusama. 
– Det känns som en riktigt spännande utställning om det blir som vi planerar, säger Peter Lennby.