Skulptör i humorns namn

För 50 år sedan lämnade lågstadieläraren skolan. Hon utbildade sig till skulptör, en ny värld öppnade sig och dagligen tar nu 90-åriga Inger Karlberg sin elcykel till ateljén.

ANNONS
|

Inspiration till sin konst hittar Inger Karlberg vart helst hon vänder sig.

–Den finns överallt i vardagen. I somras såg jag till exempel de där mobilmänniskorna som sprang omkring i naturen och jagade Pokemon. De tittade bara ned på sin skärm. De såg inte naturen, eller barnet, eller hunden som de var ute med. Det såg helt rubbat ut.

Pokemonjägarna blev sedan en skulptur, framarbetad i en statarstuga från 1800-talet där den synnerligen pigga konstnären tillbringar fem, sex timmar varje dag. Stugan ligger tio minuters cykelväg från hemmet, mitt i Rådasjöns naturreservat och utgör Inger Karlbergs ateljé sedan 30-talet år tillbaka.

ANNONS

– Miljön här är fantastisk. Det är min oas i tillvaron.

Som barn, uppvuxen i Haga, inleddes konstnärsdrömmarna när gatuarbetare överräckte lerklumpar som Inger Karlberg vidareutvecklade. Men hennes föräldrar tyckte att hon skulle bli lärare, "ett riktigt yrke" så konstnärskapet lades i träda.

Efter giftermål, tre barn och flytt till Mölnlycke väcktes drömmarna åter till liv. Stöttad av maken Herger lämnade Inger skolvärlden 1963 för utbildning på Hovedskous målarskola (i dag Göteborgs målarskola).

–Det var där jag gjorde min första bronsskulptur. Den var liten, men jag fick sålt den när klassen hade utställning och sedan har det bara fortsatt.

Större och mindre alster har sålts till bland annat skolor, bibliotek och privatpersoner. Men någon större förmögenhet har arbetet som Inger Karlberg gått till sju dagar i veckan inte inbringat.

– Vi valde att leva lite enklare och det här är det bästa jag kan göra.

Vid nästa kommunfullmäktigemöte 12 december får Inger Karlberg Härryda kommuns kulturpris på 5 000 kronor för ett långt konstnärskap då hon med stor yrkesskicklighet, entusiasm, glädje och humor spridit konsten i det offentliga rummet.

–Om det är så mycket humor kan inte jag bedöma.

ANNONS

Att humorn ändå ständigt är närvarande kan exemplifieras med statyn Johan – en student som ligger på en stenmur med boken på magen och skolväskan som huvudkudde utanför Hulebäcksgymnasiet.

– Det var en man som kommenterade och tyckte att det var mycket lämpligare med en staty av en sträng magister som tittade ned på en elev. Det höll inte jag med om. Precis som jag inte höll med en annan man som talade om att hans fru skapade sin konst ur lidande. Om det var så hade jag aldrig börjat skulptera. Jag tycker det är roligt hela vägen.

Fakta: Inger Karlberg

  1. Ålder: 90
  2. Bor: I radhus i Mölnlycke, men befinner sig ofta i ateljén på samma ort.
  3. Familj: Tre barn, nio barnbarn och två barnbarnsbarn.
  4. Intressen: Läser mycket, innan och efter att hon skulpterar.
  5. Aktuell: Som Härryda kommuns kulturpristagare 2016.
ANNONS