Svenn Eriksen märker tydligt att vildsvinen vänder vid hans tomtgräns och hellre bökar på grannarnas gräsmattor. Som extra skydd har han även satt upp en fågelskrämma.
Svenn Eriksen märker tydligt att vildsvinen vänder vid hans tomtgräns och hellre bökar på grannarnas gräsmattor. Som extra skydd har han även satt upp en fågelskrämma.

Skrämmer vildsvin med urin

Att vildsvin förstör trädgårdar har blivit ett stort problem för flera villaägare. Svenn Eriksen i Kullavik har hittat ett eget sätt att skydda sig. Han bokstavligen pinkar in sitt revir.

ANNONS
|

De senaste åren har vildsvinen härjat i området längs Torredsvägen. Flera av Svenn Eriksens grannar har fått gräsmattorna uppbökade. Själv har han klarat sig genom att hälla ut sin egen urin längs tomtgränsen.

– Vildsvinen har ett fantastiskts luktsinne och jag tänkte att det skulle vara effektivt att få dem att känna lukt av människa.

Svenn Eriksen berättar att han samlar upp kiss i en kanna på tio liter som han tömmer på gräsmattan ungefär var tionde dag. Och hittills har metoden fungerat utmärkt.

– Man ser att vildsvinen går till kanten och sedan vänder tillbaka till grannen. Jag har också en del mark där jag ser att de röjer.

ANNONS

Men även om han själv lyckats hålla grisarna borta från trädgården tycker Svenn Eriksen att djuren skapar stor otrivsel. Han har stött på ett grymtande vildsvin vid garaget och säger att många är rädda för att möta dem.

– När suggorna har smågrisar vet man att de är argsinta. Är jag ute och plockar svamp brukar jag alltid prata högt för mig själv för att de ska höra ljud och avlägsna sig.

Johan Truvé, sakkunnig på Svensk naturförvaltning, har tidigare inte hört talas om någon som använt Svenn Eriksens metod. Men han är inte förvånad över att den verkar fungera väl.

– Vildsvin är känsliga för dofter de tycker är obehagliga och människor skyr de i regel eftersom de upplever oss som hot.

Samtidigt påpekar Johan Truvé att skyddet kan ha begränsad livslängd. Ger kisslukten inga konsekvenser och det finns något gott att äta i trädgården kan vildsvinen till slut strunta i stanken. Enligt honom är elstängsel det enda säkra sättet att skydda sin trädgård.

Växande vildsvinsstammar har blivit ett allt större problem i många städer. Enligt Johan Truvé är djuren bra på att anpassa sig till nya situationer och förökar sig snabbt. Däremot är de inga aggressiva djur.

ANNONS

– Men ibland gör de skenattacker och det är nog det som många upplever när de säger att de blivit attackerade.

Svenn Eriksen efterfrågar skyddsjakt i området och har varit i kontakt med kommunens skyddsjägare. Men enligt Bonde Nilsson, skyddsjägare i Kungsbacka, har de svårt att agera. Utan markägarnas tillstånd är det inte tillåtet att bedriva jakt och därmed hamnar ofta småhusägarna i kläm.

– Det här är ett stort problem även i Onsala och Vallda. För att få ordning på det krävs samjakt på markerna, säger Bonde Nilsson.

FAKTA: Vildsvinsstammen växer

På 1970-talet rymde några vildsvin från hägn i Sörmland. Det blev början på vildsvinets återetablering i den svenska faunan.

Vildsvinen förökar sig snabbt och i dag uppskattas att det finns 200 000–300 000 vildsvin i Sverige.

I Kungsbacka beräknas det finnas cirka 200–300 i dagsläget.

ANNONS