Skolinspektionen utreder "madrass"-frågan

ANNONS
|

– Vi åker ut för att få en bild av vad som hänt, för att träffa ansvariga och berörda personer, säger Thomas Nilsson som är utbildningsråd på Skolinspektionen.

Det var under ett temaarbete om kärlek, sex och samlevnad som frågan, med det tänkta svaret "madrass", dök upp på ett prov.

GP har tidigare skrivit att skolans rektorer skickade ett öppet brev till elevernas föräldrar med en ursäkt efter det inträffade. Att inkludera skällsordet "madrass" i ett ordkunskapsprov, utan något som helst försök till problematisering, var mycket olämpligt, skrev rektorerna Karin Berndtsson-Brambo och Kerstin Sondefors i brevet.

Och nu utreds alltså händelsen av Skolinspektionen.

ANNONS

– Ärendet har hamnat hos oss på två sätt. Dels har vi läst om det i media, dels har vi fått in ett anmälningsärende, säger Thomas Nilsson.

Att den här sortens ärenden leder till att Skolinspektionen gör besök på den aktuella skolan är inte helt ovanligt, enligt Thomas Nilsson.

– Vi måste få klart för oss vilken kontext detta befinner sig i. Det som sker i undervisningen sker ofta i ett sammanhang, detta skedde i ett tematiskt sammanhang kring kärlek, sex och samlevnad, säger han.

Karin Berndtsson-Brambo har tidigare förklarat för GP hur detta kunde hända. Hon sa då att det kanske är något som kan ske när man är väldigt inne i ett arbete, men att de nu måste dra lärdomar av detta inför framtiden.

Cecilia Knutsson, chef för kommunens barn- och ungdomsförvaltningen, har varit i kontakt med rektorerna efter att den omdiskuterade formuleringen spreds i flera olika medier.

– Vi står bakom att det som inträffat har varit fel. Vi ska se över hur vi jobbar så att vi gör rätt framöver.

Hon välkomnar att Skolinspektionen nu gör en utredning.

– Ser Skolinspektionen att vi har brustit blir det ett stöd för oss i hur vi kan gå vidare, säger Cecilia Knutsson.

ANNONS
ANNONS