Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Skogsbrand rasar nära Strömstad

Räddningstjänst och polis kallades till en skogsbrand vid Blomholm öster om Strömstad under onsdagseftermiddagen. Branden är nu inringad och ett träd som fallit över en elledning är troligtvis vad som utlöst branden.
– Vi har ringat in branden och arbetar med den från ena kanten och in i brandområdet, säger Håkan Baatz, insatsledare på räddningstjänsten i Strömstad.

Larmet om skogsbranden kom till SOS strax innan klockan 14 på onsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten har just nu ett 20-tal brandmän på plats och är understödda av polisen som spärrat av vägen under räddningsinsatsen. Om behovet finns kan man understödjas av MSB:s helikoptrar som kan vattenbomba men enligt Håkan Baatz, insatsledare på Strömstads räddningstjänst behövs det inte i nuläget.

– Vi har ringat in branden och förhindrar spridning just nu men det brinner fortfarande i mitten av området. Vi arbetar från en kant och inåt i området, sa han vid 17.30-tiden.

Träd över elledning

Brandmän från Strömstad, Tanum och Munkedal är på plats för att förhindra brandens spridning och enligt Baatz kommer man förmodligen att vara kvar under hela natten.

– Det är kalhygge och gran och barrträd som brinner. Det finns ett boende i närheten med de är ingen spridningsrisk för deras del, säger han.

Ellevios störningscentral meddelade vid halv 15-tiden att drygt 300 hushåll stod utan ström efter att ett träd fallit över en ledning. Enligt räddningstjänsten är det troligtvis detta träd som orsakat branden.

Väg avspärrad

Polisen spärrade vid 17-tiden av länsväg 1055 vid Svingen och Storskogen under räddningsinsatsen och var på plats för trafikreglering.

Det har varit en hektisk dag för räddningstjänsten i norra Bohuslän. Bara minuter efter larmet om branden vid Blomsholm kom nästa larm om en brand i närheten av Dyne camping.

– Det visade sig vara samma brand. De hade förmodligen känt röklukt där och larmat SOS, säger Håkan Baatz.

Skjul och husvagn i brand

Vid 19.30-tiden pågår fortfarande släckningsarbetet och inga styrkor har ännu kunnat lämna platsen.

– Vi har fortfarande en hel del glödbränder inne i det avbrända området och vi håller på med aktiv släckning inne i brandhärden. Det är en del stubbar och rötter och branden håller på att gå ner i backen vilket vi måste hantera, säger Håkan Baatz.

Inga personskador har rapporterats i samband med branden men ett skjul och en husvagn har bland annat brunnit ner.

Enligt räddningstjänsten har hittills 4,7 hektar mark brunnit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.