Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Sjukvårdstoppen om lokala restriktioner i Västra Götaland: "Kan mycket väl bli aktuellt"

Två regioner har på kort tid fått strängare, lokala råd för att stoppa en kraftigt ökad smittspridning. Det har inte hänt än i Västra Götaland. Men det är inte otänkbart, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström till P4 Väst.

ANNONS
|

Det har hänt i Uppsala, det har hänt i Skåne. Efter en kraftig ökning av antal smittade med covid-19 så bestämde regionernas smittskydd i samråd med Folkhälsomyndigheten för lokala, strängare råd som ska stävja smittspridningen.

I Uppsala innebar det bland annat att man inte bör arrangera eller delta i fester och undvika åka kollektivt. I Skåne avrådde man under tisdagen från att bland annat vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcenter och gym samt idrottsträningar och matcher.

Mest smittade ett dygn sedan pandemin startade

Under onsdagen kom de nya siffrorna för antal smittade och döda i Sverige. Nio personer har dött medan 2 128 har bekräftats vara smittade. Enligt Folkhälsomyndighetens statistikavdelning är det den högsta siffran för antal smittade på ett dygn sedan pandemin startade, skriver Expressen.

ANNONS

Även i Västra Götalandsregionen ser man en kraftig ökning av antal coronafall. Under vecka 43 (19-25 oktober) konstaterades 1 371 nya fall, vilket är nästan dubbelt så många som veckan innan.

Men än har inga lokala restriktioner införts i regionen.

LÄS MER:Kraftig ökning av nya covid-19-fall i Västra Götaland

LÄS MER:Drastisk ökning av coronasmitta i Halland – restriktioner övervägs

”Kan bli aktuellt”

Västra Götalands hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström utesluter inte strängare, lokala restriktioner i VGR.

– Det kan mycket väl bli aktuellt och det är något som vi hela tiden diskuterar med Folkhälsomyndigheten, säger hon till P4 Väst.

Hon poängterar att man vill göra allt för att begränsa smittspridningen och att lokala restriktioner då kan vara ett verktyg.

– Men jag vill också betona att det handlar mycket om förhållningsreglerna vi redan har och att följa dem är faktiskt steg ett.

På frågan om vilka restriktioner det i sådana fall skulle kunna handla om säger hon att man bland annat bör fundera över om det är klokt att samla 300 personer istället för 50, enligt de nya, lättade restriktionerna för folksamlingar.

– Man kan fundera på om man ska göra ytterligare restriktioner kring äldreboenden och man kan fundera kring andra restriktioner i folksamlingar, restauranger med mera.

LÄS MER:Larmet: Hittar kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer

ANNONS