Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Sju underverk ska koras – Göteborg skickar lyktstolpar

Nu ska Västsveriges sju underverk koras. Tävlan står mellan länets 49 kommuner och utgörs av exempelvis fyren Pater noster, Bohus fästning och Skara domkyrka. Göteborgs bidrag är en särskild sorts lyktstolpar.

Sedan oktober förra året har Västarvet lyft fram och berättat om en utvald kulturmiljö från var och en av Västra Götalands 49 kommuner.

I måndags påbörjades en omröstning om vilka kommuners kulturmiljöer som ska utses till Västra Götalands sju underverk. Omröstningen är öppen för allmänheten och pågår till klockan 08.00 på torsdagsmorgonen.

I startfältet syns pampiga byggnader som Skara domkyrka och Lidköpings Läckö slott, jämte fornminnen likt Falköpings megalitgravar och hällristningar i Bengtsfors och Tanum. Här finns fästningar och säterier, en klaffbro och Mölndals Kvarnby.

Göteborgs bidrag är stadens utsmyckade lyktstolpar.

LÄS MER: Historien bakom åtta klassiska byggnader

Olika motiv

Anna Härdig är kommunikatör på Västarvet. Hon understryker att ett underverk i det här sammanhanget kan vara något litet med en intressant historia, och inte alltid en stor, ståtlig byggnad.

– Vi har velat lyfta lite olika saker. Det blir lätt 49 slott och kyrkor, säger hon.

Anna Härdig är kommunikatör på Västarvet. Bild: Press

De särskilda lyktstolparna togs fram till jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Stolparna har dekorerats med mönster som inledningsvis varierade beroende på placering: Ett ax vid gammal jordbruksmark, stadsvapnet i centrum, marina motiv nära vattnet och kärleksguden Amor i parker.

Det finns också stolpar med en sol och måne.

– De är mer oklara, men vi tror att de stolparna är placerade utmed vägar man tog från och till jobbet, säger Anna Härdig.

Enligt Västarvet är formspråket hämtat från antiken och kallas idag tjugotalsklassicism eller Swedish grace.

LÄS MER: Quiz - vad kan du om Göteborgs historia?

Stadsvapnet sågs på stolpar i centrum och Amor i parker. Solen och månen tror man placerades på vägar där folk gick till och från jobbet. Bild: Hampus Winroth

Litet men viktigt

Stolparna placerades runtom i stan och i alla nya bostadsområden fram till 1960. Just spridningen är en av orsakerna till att Västarvet valde stolparna som Göteborgs bidrag i tävlingen.

– Vi ville lyfta något som folk passerar dagligen men kanske inte stannar upp och tänker på. Vi vet att många tycker att de är fina, men kanske inte vet varför de ser ut som de gör, säger Anna Härdig.

Är de inte futtiga i jämförelse med andra bidrag ?

– Byggnadsmässigt möjligtvis, men inte historiskt, och det är det vi letat efter.

– Det hade varit så lätt att lyfta fram Läppstiftet, Eriksbergskranen eller Älvsborgsbron, men något litet i vardagen kan också säga något om hur det var på platsen förr, säger Anna Härdig.

På söndag kommer Västarvet publicera de sju vinnande underverken på sin Facebooksida. Det är också där man kan rösta på sin favorit.

LÄS MER: Hästspårvagnarnas sista fiasko

Marina motiv, som skepp och sjöstjärnor, placerades nära vattnet. Axet å sin sida indikerade jordbruksmark. Efter ett tag frångick man dock placeringsprincipen. Bild: Hampus Winroth

Inget att ta för givet

Därefter följer prisutdelning i de vinnande kommunerna.

– Det kommer bli en publikation också. Sedan får vi se. Vi kommer hitta på något men aktiviteten beror på vilka som vinner, säger Anna Härdig.

Har du själv någon favorit?

– Jag har röstat men på vad är hemligt. Jag kan avslöja att jag inte var lokalpatriotisk i alla fall, säger den Göteborgsbördiga Anna Härdig.

Varför ska vi bry oss om kulturmiljö?

– I dessa tider när man uppmanas att semestra på hemmaplan är det kul att tipsa om saker i närområdet. Många åker runt halva jorden för att se en ruin när det kan finnas spännande ruiner tre kilometer hemifrån.

– Många tar också för givet att detta är saker som bara ska finnas kvar. Men det måste underhållas och det finns eldsjälar som tar hand om det.

LÄS MER: Därför får Göteborg allt fler konstverk

Fakta: Västarvet, kulturmiljön och underverken

Västarvet är en förvaltning som ligger under kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. "Verksamhetsidén är att göra historien synlig och berika vår livsmiljö för människors framtid och en hållbar samhällsutveckling", skriver de på sin hemsida.

Kulturmiljö handlar om avtryck som människor gjort på sin omgivning genom tiderna. Det kan vara saker som arkitektur, fornlämningar, odlingslandskap och traditioner. Det ska inte sammanblandas med naturmiljö.

Världens sju underverk är en antik lista med byggnadsverk som ansågs vara människans då största bedrifter. De sju är Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Artemistemplet i Efesos, Zeusstatyn i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos och Fyrtornet på Faros.

LÄS MER: Centralstationen firar 160 år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.