Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

She Captain vill få fler kvinnor att våga vara kapten på sin egen båt

I de allra flesta båtar står en man vid rodret. Det vill nätverket She Captain ändra på genom att ge kvinnor mod att ta befälet ombord.

Nätverkets grundare Anna Mourou Lange har seglat hela livet och som vuxen började hon inse att det var få kvinnor som skeppade båtarna. Hon ville veta varför och började prata med kvinnor hon träffade inom båtlivet.
– Alla brottades med samma sak, de behövde hitta mod för att våga vara nybörjare. Många väntade också på det perfekta tillfället, men det kom ju aldrig, säger Anna Mourou Lange.
Hon tyckte att kvinnorna gick miste om upplevelsen att kunna hantera sin egen båt och 2017 startade hon nätverket She Captain på facebook. Där kan medlemmarna dela med sig av erfarenheter, bli inspirerade och få tips om allt från båtköp till utbildningar. She Captain arrangerar också eskadrar då enbart kvinnor är med i besättningen.
Nätverket har växt snabbt och har idag cirka 3 200 medlemmar, både nybörjare och erfarna båtmänniskor. Nyligen bildade de också egna föreningen The Club.

Sedan tidigare finns en del liknande nätverk, men enligt Anna Mourou Lange sticker She Captain ut genom att ha tydlig strategi som handlar om att satsa mer på praktisk erfarenhet än teori.
– Det är egentligen ganska lite som behövs, en helg på våra eskadrar gör att många inser att de faktiskt kan segla.
Ungefär en tredjedel av nätverkets medlemmar kommer från Västkusten. Två av dem är Jenny Aronsson från Mölnlycke och Åsa Nordberg från Mölndal.
– She Captain handlar mycket om att peppa kvinnor, att få fler att ta ett steg i sin utveckling och kunna skeppa sin egen båt, säger Åsa Nordberg.
Precis som Anna Mourou Lange är hon är en van seglare och vittnar om att det finns många gamla traditioner inom båtlivet som gör att könsrollerna lever kvar. Åsa Nordberg berättar om flera tillfällen då män pratat förbi henne och förutsatt att det inte är hennes båt.
– Alla beter sig inte så, men de som gör det utgör ett hinder. Det är hårt att vara nybörjare på sjön överhuvudtaget. Det behövs en annan attityd och att man vågar bjuda på sina misstag.
Jenny Aronsson håller med. Hon började segla för några år sedan och har flera gånger varit en del av besättningen på stora skutor. Även hon betonar vikten av att bryta gamla normer, också på grund av säkerheten.
– Ombord måste man samarbeta och det är viktigt att alla kan hantera båten om något händer.

Snart åker de, tillsammans med många andra medlemmar, och seglar i Kroatien och 7-9 juni arrangeras She Captains första eskader på Västkusten.
– Som det ser ut nu blir det 9–10 båtar. Det är ett jättebra tillfälle att ta sin egen båt och skeppa den själv med hjälp av rutinerade gastar. Och dessutom får man vänner för livet, säger Åsa Nordberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.