Se den omtalade kometen på sommarhimlen

Den omtalade kometen Neowise passerar just nu jorden på ett avstånd av omkring 100 miljoner kilometer. Natten till fredag lyckades Tobias Åberg fånga den på bild.
– Jag ställde mig i blåbärsriset och tog bilderna med Ljungskile i förgrunden, säger han.

ANNONS
|

GP har tidigare skrivit om kometen Neowise som kunnat skådas över Göteborg de senaste dagarna.

Enligt TT är kometen helt ny och observerades den 27 mars i år av ett av Nasas teleskop. Det formella namnet är C/2020 F3, men den kallas Neowise efter det rymdteleskop som först såg den.

LÄS MER:Nya kometen Neowise skådades över Göteborg i natt

Tobias Åberg som bor i Ljungskile är hobbyfotograf och fotograferar ofta olika fenomen på natthimlen. Bland annat har han tidigare fångat ett spektakulärt norrsken över Västsverige.

På sociala medier såg han andra fotografers bilder på kometen och lockades då själv att bege sig ut.

– Men vädret har inte riktigt tillåtit mig att fotografera kometen här. Det var först natten till i dag som jag kände att det kanske fanns chans att lyckas, säger Tobias Åberg.

ANNONS

För att kunna se Neowise ska man se till att vara uppe någon gång mellan klockan 01 och 02 och titta rakt mot norr, en bit åt vänster om stjärnan Capella. Årstiden är emellertid inte optimal eftersom himlen aldrig blir riktigt svart.

Tobias Åberg hade på förhand letat upp en utkiksplats till vilken han begav sig vid 01-snåret, efter att ha sett kometen hemifrån.

– När jag åkte såg jag att det hade kommit moln på norra himlen och tänkte att det var kört. Jag stannade vid en busshållplats och kollade med kameran om kometen fortfarande var synlig vilket den var. Då gav jag mig ut i skogen till en utkikspunkt.

På väg bort

Den ljusstarka kometen passerar just nu jorden på ett avstånd av omkring 100 miljoner kilometer, enligt TT.

– Den är inte helt lätt att få syn på, inte lika uppenbar som till exempel Venus. Jag hade kollat ut exakt väderstreck och höjd över horisonter, så jag ställde mig i blåbärsriset och tog bilderna med Ljungskile i förgrunden, säger Tobias Åberg.

Kometen har blivit fotograferad från flera hörn i världen, men genom att få med Ljungskile i förgrunden menar hobbyfotografen Tobias Åberg att hans bild blir unik.
Kometen har blivit fotograferad från flera hörn i världen, men genom att få med Ljungskile i förgrunden menar hobbyfotografen Tobias Åberg att hans bild blir unik. Bild: Tobias Åberg

Senaste gången en så ljusstark komet sågs på himlen var 1997 då Hale-Bopp passerade jorden.

– Det var häftigt. Ibland ser man asteroider och meteoriter som passerar jordens atmosfärs, men på bara någon sekund är de borta. Den här kometen lämnar en lång svans bakom sig.

ANNONS

Enligt tidsskriften Scientific American kommer kometen att komma tillbaka först om 6 800 år. Om vädret tillåter menar Tobias Åberg att det inte är omöjligt att han beger sig ut för att fotografera kometen en sista gång.

– Jag tycker att det är roligt att kunna göra bilderna unika genom att ha Ljungskile i förgrunden, säger han.

LÄS MER:Sofia söker svaren i stjärnorna

Störst chans måndag och tisdag natt

Om man själv vill bege sig ut i sommarnatten för att få en glimt av den sällsynta kometen är klart väder närmast en förutsättning. Sannolikheten att man kommer att kunna se den under helgen är därför låga.

– Natten mot lördag blir det en del höga molnslöjor som kan skymma stjärnhimlen och tidvis kan det bli tjockare moln. Ibland kan man se genom molnslöjor, men eftersom den här kometen inte är så ljusstark kan de ställa till det, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

Även de två efterföljande nätterna spås bli molniga.

– Måndagsnatten kan till och med bjuda på det lite regn. Då är det kanske inte så kul att vara ute oavsett, säger Max Lindberg.

Bäst chans att kunna se stjärnhimlen och Neowise har man istället under natten mot tisdag och onsdag, som verkar kunna bjuda på desto klarare väder.

ANNONS
ANNONS