Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att en politiker från Sverigedemokraterna fått posten som oppositionsråd skapar het debatt bland partierna på Tjörn. Bild: Svante Örnberg

SD-politiker blir oppositionsråd på Tjörn

Efter en omröstning i kommunfullmäktige stod det klart att SD oväntat petar S från posten som oppositionsråd på Tjörn.

De senaste mandatperioderna har Alliansen styrt på Tjörn och Socialdemokraterna tilldelats platsen som oppositionsråd. Men när kommunfullmäktige skulle rösta om posterna i torsdags blev resultatet annorlunda. Omröstningen var sluten, men enligt politiker som GP talat med fick SD:s Martin Johansson 20 röster och sittande oppositionsrådet Benny Andersson (S) 17 röster.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (L) är det Socialdemokraternas samarbete med Tjörnpartiet som gör att majoriteten hellre ger Sverigedemokraterna en ledande post. Miljöpartiet och Vänsterpartiet la ned sina röster, vilket ledde till att SD:s kandidat vann omröstningen.
– Det var pest eller kolera så vi valde att avstå. För oss var det helt oväntat att SD skulle föreslå en egen kandidat, säger Anna Wängborg (MP), som sitter i kommunfullmäktige.

Som GP tidigare berättat har stridigheter mellan och inom olika partier på Tjörn pågått en längre tid. Efter valet ingick den styrande majoriteten, som består av Alliansen och MP, att inleda ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har i stället lagt fram en gemensam budget med Tjörnpartiet och tre avhoppade moderater, vilket lett till ytterligare spänningar mellan majoriteten och oppositionen.
– Det har varit en hätsk stämning väldigt länge. Jag är den första att säga att det naturligtvis är bättre med normala förhållanden, säger Martin Johansen.

På fullmäktige röstades också majoritetens budget igenom med stöd av SD, men enligt Martin Johansen har det inte handlat om någon politisk uppgörelse.
– Nej, det är viktigt att säga att budgeten är hundra procent blågrön.

Socialdemokraternas Benny Andersson är kritisk till att majoriteten, där både L och C ingår, valt att föra fram SD till en ledande politisk post på Tjörn.
– Det här är väldigt uppseendeväckande. Sverigedemokraterna har fyra mandat medan vi har 17 och är den klart största oppositionsgruppen.
Benny Halldin, ordförande för Socialdemokraterna på Tjörn, håller med.
– Det är knepigt att man låter det här ske. SD röstade för Alliansens budget och vi är den tydliga oppositionen. På det här sättet kunde man lika gärna ha valt någon i den egna majoriteten.

Martin Johansen (L) ser dock inte det som något problem, utan är säker på att det kommer att finnas en stark opposition även när Sverigedemokraterna övertar posten.
– Jag är övertygad om att SD kommer att ha en annan syn än vi i många frågor.
På riksdagsnivå är det ju helt andra tongångar från Liberalerna?
– Det kanske låter lite elakt, men i min värld är den politiska ledningen i L på riksnivå just nu inte något föredöme för hur man får igenom sin politik. 

GP har inte fått tag i det blivande oppositionsrådet Martin Johansson, men SD-kollegan Rikard Simensen är nöjd över resultatet. Han fick själv posten som andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Det här innebär att vi får större insyn. Vi kommer att få veta mer tidigt i processen och troligtvis kunna vara med och styra mer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.