Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så spridda är mutationerna av corona i Västra Götaland

Den mer smittsamma varianten av coronaviruset som kopplats till Storbritannien kan utgöra mer än en tredjedel av fallen i Västra Götalandsregion.
– Den ökar ganska snabbt nu, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.
Hittills syns dock inget alarmerande om de brasilianska och sydafrikanska mutationernas förekomst.

Tre virusvarianter är under särskild uppsikt, då de antingen anses kunna vara mer smittsamma eller påverka immuniteten mot covid-19. De senaste siffrorna pekar på att en av dem på allvar har etablerat sig i Västra Götaland.

Det handlar om den variant som först uppmärksammades i Storbritannien, och som bedöms vara mer smittsam än andra varianter.

Efter att 55 procent av de positiva proverna i Västra Götaland snabbanalyserats under vecka 5 och 6 har 1 195 misstänkta fall av mutationen upptäckts. Det motsvarar omkring 24 procent av de analyserade fallen.

LÄS MER: Vaccinsamordnaren: Kan behöva en tredje dos

Covidmutation ökar snabbt

Annan statistik, som enbart fokuserar på vecka 6, pekar på att 38 procent av fallen i Västra Götaland orsakats av den brittiska varianten. Enligt Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i regionen, är den siffran dock inte lika säker då det rör sig om färre analyserade prover.

– Så detta är inte den helt sammanvägda bilden just nu. Men helt klart är att den mutation som kallas B.1.1.7, som hittats i England tidigare, den ökar ganska snabbt nu. Här hos oss, i andra regioner, liksom i övriga länder i Europa.

Sedan proverna togs har det gått två veckor. Även om Leif Dotevall menar att 24 procent är en mer stabil siffra, tror han därför inte att den heller ger en korrekt nulägesbild.

– Nej, jag tror att den är högre nu.

Även på andra håll i Sverige tycks varianten bli allt vanligare. Motsvarande i Stockholm är cirka 27 procent och i Halland cirka 20.

LÄS MER: Oro över utvecklingen i Göteborg – smittan ökar

Fakta: Så spåras mutationerna

Så kallad typnings-PCR används för att hitta de varianter som anses vara av särskild betydelse att följa. Det är en metod som möjliggör snabbare svar.

Med hjälp av metoden kan sannolika fall av den brittiska varianten (B.1.1.7) och möjliga fall av de brasilianska (B.1.351) och sydafrikanska (P.1) varianterna identifieras. Det är alltså större sannolikhet att upptäcka den brittiska varianten med metoden, på grund av virusets förändringar.

Efter analys med typnings-PCR används sekvensering för att kunna bekräfta de sannolika och möjliga fallen. Det är en mer komplicerad analysmetod som tar längre tid att få svar på, men som alltså är mer träffsäker.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Få fall av andra varianter

Anledningen till statistikens eftersläpning är att metoderna som används är relativt komplicerade.

Ännu svårare är det att upptäcka de varianter som initialt uppmärksammades i Brasilien respektive Sydafrika. Enligt Folkhälsomyndighetens data skulle två procent av fallen i Västra Götaland vecka 5 och 6 kunna ha varit någon av dessa varianter. För att bekräfta det krävs dock fortsatta analyser, som tar tid.

LÄS MER: Forskare: Astras vaccin ger inte tillräckligt skydd mot sydafrikanska mutationen

Analyserna och kunskapen pekar dock på att de två varianterna inte spridits snabbt hittills.

– Den brasilianska har vi inte någon av i Västra Götaland, vad vi vet. Men vi har några fall av den mutation som heter B.1.351 som man har beskrivit från bland annat Sydafrika, säger Leif Dotevall och fortsätter:

– Vi har inte sett någon stark ökning av den.

LÄS MER: Sydafrikansk mutation finns i Västsverige – oklart hur spridd den är

LÄS MER: Vårddirektörens oro: Tredje coronavågen kan bli den högsta hittills

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.