Så påverkas brottsligheten av coronakrisen

Coronaviruset och dess effekter drabbar hela samhället – även i brottsligheten syns följderna av pandemin. Vissa brott ökar, andra minskar och samtidigt uppstår nya typer av coronarelaterade brott.

ANNONS
|

Coronaviruset har lett till stora förändringar i samhället, på bara några veckor har svenskarnas rörelsemönster förändrats drastiskt. Biografer och bibliotek stänger, köpcentrum begränsar sina öppettider och besöksnäringen drabbas hårt. Samtidigt har flera tusen personer permitterats och många helt blivit av med sina jobb.

LÄS MER:Anders Tegnell om Göteborg: "Släpp inte garden än"

Även brottsligheten påverkas av pandemin. Både våra frivilliga förändringar i hur vi beter oss och myndigheternas begränsningar av allmänna sammankomster spelar in. På restauranger och barer tillåts endast bordsservering och Folkhälsomyndigheten har gett en skarp rekommendation till restaurangerna att glesa ut mellan borden. Antalet besökare på restauranger och krogar har minskat kraftigt och därmed även fallen av våld i offentlig miljö.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenska vill att krislägesavtalet ska aktiveras

– Stänger krogen och du inte får i dig någon alkohol blir det inga misshandelsfall, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen på polisen i Väst.

Ännu går det inte att dra några säkra slutsatser kring hur brottsligheten i stort har påverkats under coronapandemin. Men den senaste veckan har polisen i region väst märkt av ett minskat inflöde i samtliga brottskategorier. GP har pratat med tre polischefer om hur deras områden kan påverkas.

Narkotikabrott

Tullverket håller nu på att ta fram en samlad bild kring hur coronavirusets effekter har påverkat mängden narkotika som smugglas in i landet. I flera medier har det spekulerats kring att inreseförbud och gränskontroller lett till att mängden narkotika som förs in i Sverige minskat, vilket skulle kunna leda till att priset på den narkotika som finns stiger.

I Göteborgsområdet har man inte kunnat se några sådana tecken ännu.

– Vi märker ingen förändring, varken i tillgång eller pris. Mycket narkotika kommer säkert med varutransporter, säger Christina Lindgren, sektionschef på på spaningssektionen Storgöteborg.

LÄS MER:Här kommer narkotika värd 42 miljoner till Göteborg

I veckostatistiken över narkotikabrott i Västsverige syns en uppgång för innehav och eget bruk den senaste veckan. Det behöver dock inte betyda att brotten de facto har blivit fler.

– Det här är ju upptäcktsbrott. Ju mer man arbetar desto mer upptäcker man. Det har att göra med polisens resurser.

ANNONS

LÄS MER:Misstanken: Smugglade heroin och kokain för 112 miljoner till Skandinavien

Christina Lindgren kan däremot tänka sig att den minskade aktiviteten på krogarna får konsekvenser för narkotikahandeln.

– Det bör påverka avsättningen för vissa preparat som man använder i krogsvängen, man konkurrerar mer om kunder, säger Christina Lindgren.

Våld i nära relationer

I början av april beslutade regeringen att öka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn med 100 miljoner kronor.

– Vi ser en stor ökad risk för att kvinnor och barn far illa nu på grund av coronakrisen. Till exempel genom våld i hemmet när man isoleras med sin våldsutövare, sade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), till TT då.

Flera av Sveriges kvinnojourer har också varnat för att den ökade isoleringen kan leda till att kvinnor och barn blir extra utsatta.

– Vi ser på våra kvinnojourer att kvinnorna inte kommer till jouren, att förövarna använder tiden av karantän och exil till att kunna utöva det våld de redan gör. Man säger att "nu får du inte gå ut på grund av corona", säger Olga Persson, generalsekreterare på jourorganisationen Unizon.

LÄS MER:Viruskarantän ökar risken för våld i hemmet

Sett till anmälda ärenden i Västsverige har våld i nära relationer snarare minskat.

– Om vi jämför föregående år så är det ett minskat inflöde. I mars hade vi 60 ärenden i veckan och föregående period hade vi 70, men vad det beror på det är ju svårt att säga, säger Marianne Karstorp, sektionschef på brott i nära relation, vid Göteborgspolisen.

ANNONS

Marianne Karstorp tror inte att relationsbrotten har minskat, men i en situation där många spenderar mer tid hemma minskar möjligheten att upptäcka brotten.

– Brottsoffren är oftast isolerade i sin situation och blir man då ytterligare isolerad så blir möjligheten att anmäla inte lika stor. När barn inte är på daghem fångar inte personalen upp signalerna och det blir inte anmält, säger Marianne Karstorp och fortsätter:

LÄS MER:FN uppmanar länder att skydda kvinnor

Stressen över permittering eller sjukskrivning kan också bidra till att brottsutövaren har lättare att ta till sitt våldskapital, menar Marianne Karstorp.

– Jag tror att mörkertalet ökar. När coronaviruset förhoppningsvis inte har det här greppet om oss tror jag att man kommer att få ett ökat inflöde.

Bedrägerier

Enligt Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen på polisen i Väst, har man redan kunnat se hur bedragare anpassat sig till coronapandemin.

LÄS MER:Bedragare utnyttjar äldres oro för corona

– Vi har ett nytt brottsmodus där man använder sig av corona som en nyckel in. Man utger sig för att vara en snäll person som hjälper en medborgare att handla. Man knackar på och säger att "jag kan handla för dig men du får ge mig kort och kod", säger Magnus Lindegren.

Det finns också exempel på att man knackar på och vill sälja "corona-kit" med vilka man själv ska kunna ta reda på om man är smittad. Även utpressning relaterat till coronaviruset har förekommit.

ANNONS

– Det kan vara att man säger att "jag kommer och smittar dig om du inte betalar", säger Magnus Lindegren.

Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i Väst.
Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i Väst. Bild: Jonas Lindstedt

Brotten i sig är inte nya, det handlar snarare om tillvägagångssättet.

– Det är formen för vilken nyckel man använder sig av. Om det är corona idag så är det något annat imorgon. Det finns ju fantasi, det är bara att hitta det som är aktuellt för tillfället, säger Magnus Lindegren och fortsätter:

– Min personliga uppfattning är att om det här håller i sig med begränsningarna från Folkhälsomyndigheten så kommer bedrägerierna att öka. Det är enklare att sitta hemma på kammaren och lura någon. Det ligger väl i farans riktning.

Polisen har gjort en nationell sammanställning kring den här typen av brott relaterade till coronaviruset. Än så länge finns ungefär 50 ärenden i sammanställningen, enligt Magnus Lindegren.

Här är några av de brott som coronapandemin har gett upphov till:

Några av de brott som coronapandemin har gett upphov till
Bild: Karl af Geijerstam

Hostattack mot busschaufför i Borås

grade crossed
En man rev avspärrningarna längst fram i bussen och hostade i förarens ansikte, därefter ska han ha gått tillbaka till sin plats och tagit på sig munskydd. Händelsen skedde i slutet av mars och polisen upprättade en anmälan om ofredande.

LÄS MER: Man till hostattack mot busschaufför
Några av de brott som coronapandemin har gett upphov till
Bild: Johan Nilsson / TT

200 flaskor handsprit stulna ur lastbil

grade crossed
En lastbilschaufför upptäckte tidigt en morgon att kapellet på lastbilen blivit uppskuret. Av lasten saknades 200 flaskor handsprit. Brottet skedde vid en rastplats längs med E6.

LÄS MER: 200 flaskor handsprit stulna ur lastbil
Några av de brott som coronapandemin har gett upphov till
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Lurar äldre med handlingshjälp

grade crossed
Personer knackar på hos äldre och erbjuder sig att handla åt dem. De vill då i förväg ha personens kort och kod och stjäl sedan pengar från personens konto.
Några av de brott som coronapandemin har gett upphov till
Bild: Fredrik Persson/TT

Coronabedrägerier med bank-id

grade crossed
Enligt Magnus Lindegren finns ett par fall där personer har blivit uppringd av någon som utger sig för att vara läkare eller ringa från Folkhälsomyndigheten. Uppringaren lämnar ett besked till personer, exempelvis att hen kan vara smittad, och ber denne logga in med sitt bank-id för att legitimera sig.
ANNONS