Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser att smittspridningen fortsätter öka i regionen. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser att smittspridningen fortsätter öka i regionen. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Rekordmånga fall av covid-19 – för andra veckan i rad

För andra veckan i rad upptäcktes rekordmånga bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland. Den fortsatt ökande smittspridningen oroar.
– Det krävs nu att alla måste avstå kontakter som inte är nödvändiga, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

I Västra Götaland upptäcktes 4 069 fall vecka 45 vilket är 1 087 fler jämfört med veckan innan. Det är därmed också den klart högsta noteringen sedan pandemins början.

– Förändrat beteende är vår största chans att hejda smittan. Vi måste ta vårt ansvar. Det är nu var och en av oss har möjlighet att göra skillnad, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Det stora antalet bekräftade fall är inte jämförbart med vårens lägre tal, då provtagningskapaciteten var mer begränsad. Även om antalet tester också nått rekordnivåer, som fått laboratoriernas kapacitet att slå i taket, är det ökade antalet fall påtagligt.

LÄS MER: VGR bromsar covid-testning – utländska labb ska lösa krisen

Inläggningar på sjukhus ökar

Samtidigt syns nu också en snabb ökning av antalet svårt sjuka covid-19-patienter inom sjukvården.

På tisdagsförmiddagen vårdades 157 patienter med covid-19 inneliggande på regionens sjukhus. 28 av dessa fick intensivvård. På en vecka har IVA-belastningen fördubblats.

– Det är en oroande ökning, men det är förväntat att antalet inneliggande ökar när smittspridningen ökar. Därför är det så viktigt att alla följer de skärpta råden. Kan vi minska spridningen i samhället i stort så värnar vi de som kan bli riktigt sjuka i covid-19. Gör allt du kan för att hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i pressmeddelandet.

LÄS MER: IVA-belastning för corona fördubblad i Göteborg

Lokalt skärpta råd gäller

Sedan förrförra torsdagen gäller lokala allmänna råd i Västra Götaland, som bland annat innebär att man ska avstå fysiska kontakter med personer man inte bor med. Man ska till exempel heller inte besöka köpcentrum och gym.

– Det krävs nu att alla måste avstå kontakter som inte är nödvändiga, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Han betonar vikten av de skärpta råden, för att bromsa den allt större smittspridningen.

– Stanna hemma så långt möjligt, undvik möten och besök på köpcentrum. Smittan ökar, antalet svårt sjuka ökar och allt fler behöver sjukvård. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden!

LÄS MER: Smittskyddsläkaren nöjd med responsen – lokala råd kan förlängas

LÄS MER: Sjukhusdirektören om Sahlgrenskas utmaningar vid ny coronatopp

LÄS MER: Söderström om minskade tester: ”Olyckligt”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.