Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rekommendationen: Munskydd i vårdlokaler

Västra Götalandsregionen rekommenderar nu att använda munskydd i samtliga vårdlokaler i regionen. Det gäller både personal, besökare och patienter. På Sahlgrenska kommer entrévärdar att dela ut munskydd, skriver sjukhuset.

Under torsdagen inför Västra Götalandsregionen en tillfällig rekommendation att använda munskydd i vårdlokaler, skriver regionen i ett pressmeddelande. Den nya rekommendationen införs successivt under de närmaste dagarna.

Rekommendationen gäller personal, besökare och patienter, medan barn och ungdomar under 16 år undantas. Det gör även personer ”som av olika skäl inte kan använda munskydd.”

– ­Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

Munskydd kommer att delas ut till ”alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg”, men endast ett åt gången.

Sahlgrenska delar ut munskydd

Vårdgivare i regionen kommer att ha möjlighet att anpassa rekommendationen om munskydd med lokala rutiner.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset skriver att munskydd ”ska användas av alla patienter och besökare i sjukhusets lokaler från och med 7 januari.”

Sahlgrenskas presstjänst uppger att det innebär en stark rekommendation och att entrévärdar kommer att dela ut munskydd vid entréerna. Samtidigt påpekar man att det är fortsatt viktigt att hålla avstånd till varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.