Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnkaos längs Västkusten

Stora regnmängder har fallit under natten och medfört att räddningstjänsten främst i Bohuslän har fått in många larm om höga flöden, översvämmade källare och bilar som står under vatten. På flera håll siktades tromber.

Torsdagen präglades av regn- och åskskurar i Västsverige. Extra hårt drabbat var norra Bohuslän, där räddningstjänsten fick rycka ut på ett flertal larm om översvämningar.

– Det har runnit ner vatten längs berghällar in i hus. De som äger kåkarna har sagt att de aldrig sett vatten komma därifrån förut. Så det har varit en hektisk dag, sade Christer Nilsson på räddningstjänsten.

Räddningsledaren: ”Har aldrig sett så här mycket vatten”

Under natten till fredag larmades räddningstjänsten till flera larm om vattenskador på flera sommarorter runt om i Bohuslän.

– Jag har aldrig sett så här mycket vatten förut, säger André Vajking som är insatsledare på räddningstjänsten i Norra Bohuslän. Han står på Sotenäs camping och tittar ut över husvagnar, husbilar och bilar parkerade i vatten som går nästan en halv meter upp.

– Allt står i en sjö, säger André Vajking till GP under fredagsmorgonen. Särskilt utsatta är campingplatserna runt Kungshamn: Johannesvik, Wiggersvik och Sotenäs camping.

– Det är hundratals bilar som står under vatten. Det är otäckt och mycket skador.

Sotenäs camping utanför Kungshamn. Bild: Nils Petter Nilsson
Sotenäs camping utanför Kungshamn. Bild: Nils Petter Nilsson

Under fredagen kommer räddningstjänsten fortsätta att pumpa vatten ur hus i området runt Kungshamn – något de har gjort sedan halv två på natten.

– Det är många källare som har översvämning. Vatten har trängt upp ur toaletter och golvbrunnar, säger André Vajking.

Vattenmassorna drog även in över Uddevalla och filmer från platsen visar hur bilar har svårt att ta sig fram. Filmen nedan kommer från Per Melander som fångade en bil på väg igenom vattenmassorna.

LÄS MER: Här är riskerna för översvämning störst i Sverige

LÄS MER: Fler översvämningar att vänta till följd av klimatförändringar

Tromber siktades vid kusten

Under torsdagen kom flera rapporter om tromber vid kusten. En av dessa kom från familjen Danerås, bestående av Sanna, Ola och Bruno, som på sin segeltur mellan Hunnebostrand och Bohus-Malmön fick se en tromb uppenbara sig framför dem.

– Vi hade ett åskoväder framför oss som var rakt över Bohus-Malmön och då såg vi den här tromben. Den var taggig nedtill och vi såg hur den snurrade, det var nästan lite Hollywood-känsla, säger Ola Danerås.

Till en början blev de oroliga.

– Vi kände ju att vi åkte åt fel håll, det gick ju emot allt vi lärt oss om segling. Det finns tromber som kan vara väldigt starka, men vi var mer oroliga för åskovädret.

Men när de såg att ovädret rörde sig bort från dem återfick de lugnet.

– Det var coolt att titta på, säger Ola Danerås.

Sanna, Ola och Bruno Danerås. Bild: Privat
Sanna, Ola och Bruno Danerås. Bild: Privat

En annan som fick uppleva fenomenet var Patrik Henriksson i Kungshamn.

– Jag stod och pratade med min pappa när jag såg att det var en tratt i molnen, och när jag kollade närmare såg jag att det var som vattenmoln ner mot havet. Då förstod jag att det var en tromb. Det var lite häftigt, man inser ju vädrets krafter, säger Patrik Henriksson.

Patrik Henriksson. Bild: Privat
Patrik Henriksson. Bild: Privat
Sofia Rodin. Bild: Privat
Sofia Rodin. Bild: Privat

Även Sofia Rodin siktade en av tromberna.

– Vi var och lämnade av barnen hos mormor och på väg hem såg vi att molnen var trattformade. Genom åren har jag sett några tromber men detta var den största vi har sett här, säger Sofia Rodin.

– Det var häftigt, det var som att man såg på TV.

Tromber utgör sällan någon fara

Enligt Sofia Söderberg på SMHI utgör tromber ingen större fara, men man bör ändå vara uppmärksam.

– Vanligtvis dör tromber som skapas vid kusten ut när de kommer in över land på grund av friktionen som uppstår. Men i sådant här väder kan det ändå förekomma starka vindar, så det kan vara bra att inte ha allt för mycket lösa föremål liggandes.

– För båtägare och folk som befinner sig ute på sjön kan det vara bra att vara extra uppmärksamma, säger hon.

Lågtrycket som dragit in över västkusten är dock inte samma som nyligen drabbade Tyskland hårt. Under fredagen väntas läget lugna sig något, berättar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

– Översvämningarna har nog att göra med det som redan passerat. Idag ser det ut som att det mesta är över, men lokalt kan det dröja kvar lite skurar och några enstaka åskinslag, säger hon.

I helgen kan det dock åter förekomma skurar på en del håll, även om det är för tidigt för att säga något om omfattning och intensitet.

– Det kan komma nya omgångar med skurar, inte på alla håll men på en del.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.