Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl Kataoka JO-anmälde Region Halland för vip-kö till vaccinering med bank-id
Karl Kataoka från Göteborg anmälde Region Halland efter beskedet om att de gjorde vaccinbokningen med bank-id tillgänglig endast för hallänningar. ”Jag tycker det är trångsynt”, säger han om regionens beslut. Bild: Privat, Robin Aron

Region Halland JO-anmäls för vip-kö till coronavaccination

Vaccintider i Halland ska i första hand gå till hallänningar. Så lät det när regionen gjorde vissa bokningar exklusiva för folkbokförda invånare. Men krafttagen mot vaccinturism uppskattas inte av alla – nu anmäls Region Halland till Justitieombudsmannen (JO).

Den så kallade vaccinturismen har blivit en allt hetare potatis de senaste veckorna. Detta i takt med att regioner rör sig framåt genom faserna – i varierande hastighet. GP har tidigare rapporterat om att 700 invånare i Västra Götaland fått vaccin i Halland. Fenomenet hade blivit ett växande orosmoln över regionen, som vädjade till besökare att i stället vaccinera sig där de är folkbokförda.

– Jag kan absolut förstå att man vill ha sitt vaccin, många har levt isolerade och man är otålig och frustrerad. Men att ta någon annans vaccination är ingen bra lösning, sa Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt till GP för en knapp vecka sedan.

LÄS MER: Vaccinturismen ställer till problem för region Halland

En fjärdedel av bokningarna kom från andra regioner

Wallerstedt berättade då att en fjärdedel av regionens vaccintider som bokats i början av veckan, hade gått till personer som inte var bosatta i Halland. Och det dröjde inte länge innan politiker i Halland vidtog åtgärder för att försvåra vaccinresenärer från andra delar av landet. De landade i ett beslut om att göra viss bokning exklusiv för de egna invånarna.

– Vi har inte laglig rätt att neka någon att boka. Men vi har rätt att ge våra invånare en vip-kö, en exklusiv möjlighet att boka med bank-ID. Det är så vi har tolkat lagen, sa Tommy Rydfeldt (L) förste vice ordförande i regionstyrelsens Hälso- och sjukvårdsutskott.

Just denna åtgärd föll inte i god jord hos alla som nåddes av nyheten. Särskilt inte hos Karl Kataoka från Göteborg, som bestämde sig för att JO-anmäla region Halland. Han menar att beslutet bryter mot hälso- och sjukvårdslagen.

– Jag tycker det är trångsynt. Det framgår tydligt i lagen att samma förutsättningar ska gälla alla, oavsett var man är folkbokförd, säger Karl Kataoka.

LÄS MER: Hundratals från VGR vaccinerade mot covid-19 i Halland

Men har inte region Halland rätt att agera om vaccinturism blir ett stort problem?

– Nej inte enligt lagen, menar jag. Man kan tycka vad som helst, men alla ska få likvärdig vård. Det blir bara en utjämningseffekt när folk åker dit. Folk gör ju det för att Halland kommit längre. De borde gratulera sig själva till att de har haft en så pass bra logistik och sluta tjafsa, säger Karl Kataoka.

LÄS MER: Icke-hallänningar fortfarande portade när bokningen öppnar

Stängde ner bokningssystemet helt – efter hårt tryck

I helgen stängde Region Halland ner hela bokningssystemet som används för att få tid till vaccinering. Detta på grund av vaccinbrist och den stora andelen bokningar från personer bosatta utanför regionens gränser. I dag, onsdag, öppnade man upp bokningarna igen. Fortfarande går det inte att boka med bank-id om man är skriven i en annan region. Då är det i stället bokning via telefon som gäller.

Efter Karl Kataokas JO-anmälan mot beslutet står regionen fast vid att de inte går emot lagen.

– Vi hade gått igenom detta noga i flera dagar och tittat på vad lagen säger. Det finns inget i den som säger att vi nödvändigtvis behöver ha någon bokning på webben. Inte heller hur den i så fall ska se ut eller gå till. Så vi är helt övertygade om att vi följt lagen, och alla i utskottet var eniga, säger Tommy Rydfeldt (L) förste vice ordförande i regionstyrelsens Hälso- och sjukvårdsutskott.

Regionens svar: Patientbehovet prioriteras redan i faserna

Han menar att beslutet inte alls ruckar på principen om att patienternas behov ska gå först, utan att den prioriteringen görs inom ramarna för vaccineringarnas olika faser.

– Den bedömningen är ju gjord utifrån hela grupper, man bedömer ju inte varje enskild patient. De som behöver vaccinet mest ska få det först och vi har följt Folkhälsomyndighetens direktiv kring det. Sen har vi i första hand ansvar för de som bor och är skattebetalare i Halland, säger Tommy Rydfeldt (L).

LÄS MER: Halland ska se till så att de egna invånarna får coronavaccin först

LÄS MER: VGR-politiker om vaccintvisten: Kortsiktig lösning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.