Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En jättesäl har hittas död vid Marstrands norra inlopp. Bild: Linus Olsson

Räddningstjänsten fick bärga jättesäl vid Marstrand

Tidigt på måndagsmorgonen påträffades en död jättesäl vid Marstrand. Räddningstjänsten fick rycka ut till platsen för att bärga sälen.
– Jag är ingen sälexpert men den var väldigt stor, säger Jimmy Törnqvist insatsledare vid Bohus räddningstjänst.

Vid halv 7-tiden på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut för att ta hand om en jättesäl som flutit in mot land vid Marstrands norra inlopp.

– Vi ryckte ut tidigt på morgonen. Det var en stor rackare man fick ta hand om. Jag vågar inte gissa vad den vägde. Jag är ingen sälexpert men den var väldigt stor, säger Jimmy Törnqvist insatsledare vid Bohus räddningstjänst.

Sälen som påträffades var död när räddningstjänsten kom till platsen. Allt tyder på att sälen gått en naturlig död till mötes.

– Det finns inget som tyder på att det är något annat en att det rör sig om en naturlig död, den har förmodligen blivit gammal och gått hädan.

Det hör inte till ovanligheterna att räddningstjänsten får komma till undersättning för att rädda flera sorters djur.

Bogserades in till land

– Det händer några gånger per år att vi får ta hand om olika djur som förolyckas eller behöver räddas, så en viss rutin har vi. Någon gång har vi behövt rädda en ko som flutit ut i älven. Men då är det djurägarna som är ansvariga, sälar har som de flesta vet, ingen ägare.

Sälen bärgades till land med hjälp av rep.

– Denna var såpass fräsch så vi förtöjde den vid båten och transporterade den till lämplig plats.

Räddningstjänsten samverkar nu med Kungälvs kommun för hur man ska hantera kadavret.

– Vi har tagit hand om den och varit i kontakt med miljö och hälsa vilka vi samverkar med hur vi ska gå vidare. Det finns olika sätt att ta hand om sälen. Det finns olika deponiställen där vi kan transportera den.

Kan bli över två meter

Sven-Gunnar Lunneryd är sälforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och säger att det högst troligt rör sig om en avliden gråsäl.

– Jag är ganska säker att det är en gråsälshanne, De kan ha en längd på 230 centimeter från nos till änden. Jag kan se att det är en hanne för att, könshåret dyker upp vid buken.

Anledningen att sälen ter sig så stor är att nerbrytningen av liket antagligen påbörjats.

– Den är rätt normal till storleken men upplevs som större för att den antagligen är kraftigt svullen och har massa gas i sig då den börjat brytas ned.

Gråsälen hör vanligen till i Östersjön men förekommer på västkusten.

– Längs västkusten har vi 100-tal gråsälar. De hör vanligtvis till i Östersjön men så finns det några som dyker upp här, exempelvis ofta utanför Onsalahalvön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.