Räddningsinsats efter två dykare i Gullmarsfjorden

Två dykare försvann i Gullmarsfjorden strax före klockan 15 på söndagen. En av personerna konstaterades senare avliden. Det rör sig om en dansk medborgare i 55-årsåldern och anhöriga ska ha underrättats, enligt polisen. Den andra dykaren saknades fortfarande efter många timmars sökande.
– Vi har också inlett en förundersökning om vållande till annans död, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS

Tre personer var ute och dök i Gullmarsfjorden under söndagen, men det var bara en som kom upp ur vattnet. Det var den personen som larmade räddningstjänsten och en stor räddningsinsats påbörjades. Vid 16-tiden hade man hittat en av de två saknade dykarna.

– Personen hittades vid ytan i ett kritiskt tillstånd och har förts till sjukhus, sade Lina Buurstra, vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral under insatsen.

90 meters djup vid platsen

Sökarbetet efter den andra dykaren som påbörjades vid 15-tiden fortgick under flera timmar. Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral (JRCC) ledde till en början insatsen men med stöd av räddningstjänsten och kustbevakningen.

– Det är både räddningstjänst, kustbevakning och sjukvård på plats. Så vi söker nu både med dykare i vattnet, med båtar och med helikopter från luften, sade Lina Toresson, räddningsledare på JRCC vid 16-tiden.

ANNONS

Det ska enligt JRCC vara upp till 90 meters djup i vattnet där den ena dykaren hittades.

Polisen tar över sökandet

Strax efter 18-tiden avslutade Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral sökandet, som då gick in i en ny fas.

– Vi avslutar sjöräddningsinsatsen och sökandet övergår till polisen, sade Christel Englund, assisterande räddningsledare vid JRCC.

Vid 19.15 meddelade polisen att man fortfarande befann sig vid platsen med en patrull.

– Det är fortfarande en person som saknas. Vår patrull på plats sammanställer nu all information från räddningstjänsten och sjöräddningen för att sedan ta beslut om hur vi ska fortsätta arbetet, sade Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisen.

Förundersökning inleds om vållande till annans död

Vid 20.30 meddelade polisen att den återfunna dykaren har dött.

– Den personen som blev avförd till sjukhus, han är numera konstaterat avliden och anhöriga ska vara underrättade, säger Magnus Schildt.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

– Det finns ingen som är delgiven misstanke utan detta är en åtgärd så att vi kan beslagta den avlidnes utrustning så att vi kan undersöka den.

Enligt polisen ska den avlidnes anhöriga vara underrättade. Det rör sig om en dansk medborgare i 55-årsåldern. Mannen som saknas och den tredje dykaren som larmade är båda svenska medborgare. Den försvunne dykaren är i 50-årsåldern.

ANNONS

Strax efter halv tre på måndagseftermiddagen var den saknade mannen ännu inte hittad.

Sjöpolisen planerar att genomföra en ny sökinsats på onsdag.

ANNONS