Polisen varnar nu för att gå ut på isar. Planerar man ändå för det bör man försäkra sig om att isen är säker samt ha med sig rätt utrustning. OBS: Arkivbild
Polisen varnar nu för att gå ut på isar. Planerar man ändå för det bör man försäkra sig om att isen är säker samt ha med sig rätt utrustning. OBS: Arkivbild Bild: Peter Claesson

Räddningsinsats efter isvandrare utanför Ljungskile

Mannen iakttogs långt ut på isen utanför Lyckorna i Ljungskile. Detta fick en räddningsinsats att dra igång då isen bedömdes vara mycket svag. När man väl hittade mannen befann han sig nästan en och en halv kilometer från fastland – och ett större fartyg skulle snart passera.
– Det är ett oerhört risktagande som den här mannen ägnat sig åt, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler. Dirigerades i land

ANNONS
LocationLjungskile||

Under söndagsförmiddagen pågick en större räddningsinsats i Ljungskile.

En man hade iakttagits på isen utanför Lyckorna. Då befann han sig omkring 300 meter från land.

Eftersom isen bedömdes vara mycket svag informerades Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral om isvandraren.

LÄS MER:Så tar du dig upp ur en isvak

Mitt ute på havet

Samtidigt fick flera polisiära resurser arbeta med ärendet, däribland polishelikoptern.

De begav sig ut och letade efter mannen. Snart hade han lokaliserats. Då befann han sig nästan en och en halv kilometer från fastlandet, i höjd med Flatholmen.

– Är man ensam på isen en-en och en halv kilometer ut från fastlandet utan att ha isdubbar eller torrt ombyte och man druttar i, då är utsikterna ganska små, säger Hans-Jörgen Ostler.

ANNONS

Sjöfartsverket visste då att ett större fartyg var på väg att passera i farleden utanför platsen där mannen befann sig.

LÄS MER:Så är isläget i Göteborgsområdet

Polishelikoptern försökte nå mannen med hjälp av sitt högtalarsystem, men utan framgång. Snart förstod dock mannen att det var honom man letade efter och han kontaktade polisens ledningscentral.

På så sätt kunde han dirigeras i land på ett säkert sätt.

Mannen, som är i 30-årsåldern, möttes upp av polisen och fick då ”ett konstruktivt resursförklarande samtal”.

– Mannen uppger för patrullen på plats att han tycker att han har god isvana, säger Hans-Jörgen Ostler och fortsätter:

– Men nu är det så att isarna bedöms vara mycket svaga runtom i landet så man ska iaktta stor försiktig om man nu har för avsikt att bege sig ut på isar.

Bestämmer man sig ändå för att ge sig ut på isarna säger Ostler att man inte ska vara ensam. Man ska även ha isdubbar och torrt ombyte med sig. Kunskap om isen är också viktigt.

Och är man osäker – gå inte ut på isen.

LÄS MER:Bilar genom isen kan bli en dyr historia – både för ägaren och miljön

LÄS MER:Person gick genom isen i Kungälv

”Risktagande”

– Det är ett oerhört risktagande som den här mannen ägnar sig åt. Nu slutar det bra. Men samtidigt tar det samhällets resurser i anspråk som vi kanske hade kunnat använda till annat, konstaterar Hans-Jörgen Ostler.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det viktiga i kråksången är att få allmänheten och den stora massan att förstå hur farligt det är. Samhället har begränsade resurser. Som det ser ut nu kanske vi ska använda sjukvårdens resurser åt att bekämpa corona inte för att ta hand om en massa människor som är ute på dumdristiga äventyr.

ANNONS