Psykiatrin startar internutredning

Psykiatrin i Varberg har fått kritik för hanteringen av den 40-årige misstänkte Onsala-mördaren. Nu väljer chefläkare Thomas Wejstam att starta en internutredning.

ANNONS
|

Föräldrarna till den man som mördades på Onsalahalvönhar riktat kritik mot psykiatrin i Varberg.Den psykiskt sjuke mannen som knivmördade deras son borde ha fått ett bättre omhändertagande anser de, det skriver Hallands nyheter.

Nu väljer Thomas Wejstam, chefläkare på psykiatrin i Varberg, att starta en internutredning för att ta reda på om de borde ha gjort något annorlunda.

– Ett team av vår personal ska gå igenom händelseförloppet för att skaffa sig en helhetsbild, berättar Wejstam för HN.

Wejstam medger att det är en oerhört tragisk händelse men poängterar samtidigt att det ännu inte är klarlagt huruvida vårdhanteringen har brustit eller inte.

ANNONS

– Händelsen i sig behöver inte betyda att det har begåtts något fel i behandlingen.

I ett förhör med polis har den mordmisstänkte 40-åringens fru berättat om besöket i Varberg. Mannen skrevs in med diagnosen svår depression med psykos – men redan nästa dag bedömdes han vara symptomfri. Ytterligare två dagar senare skrevs han ut, trots att hustrun vädjade om fortsatt vård. Läkarens bedömning var att det räckte med ett återbesök på vårdcentralen en månad senare.

Är det ett vanligt förlopp för en patient med den diagnosen?

– Det är svårt att svara på. Vårdförloppet kan variera mycket mellan olika individer och det görs en bedömning i det enskilda fallet. Jag har svårt att uttala mig om det här fallet eftersom jag inte känner till hur händelseförloppet såg ut.

Kan resursbrist ha skyndat på utskrivningen?

– Målsättningen är att alla patienter ska få vård och det finns möjlighet till det. Så det görs en medicinsk bedömning i det enskilda fallet.

Hur ser uppföljningen ut för en patient med den diagnosen?

– Återigen så handlar det om en klinisk bedömning i det enskilda fallet. Sedan är det ju så att om man har ett mer renodlat psykostillstånd så är det vanligare att uppföljningen sker inom specialistpsykiatrin.

ANNONS

Normalt uppmärksammas felaktigheter genom att personal skriver en avvikelserapport. Ingen verkar dock ha larmat om att något skulle ha gått felaktigt till vid behandlingen av 40-åringen.

– Jag känner inte till att det har skrivits någon avvikelserapport i detta fallet.

Kommer ni att göra en anmälan enligt Lex Maria?

– I det här fallet kommer vi att genomföra utredningen först. Därefter tar vi ställning till en eventuell Lex Maria-anmälan.

ANNONS