Efter att ha hittat sina offer på internet ringer bedragarna upp och utger sig för att vara från banken. Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra.
Efter att ha hittat sina offer på internet ringer bedragarna upp och utger sig för att vara från banken. Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra. Bild: Per Larsson / TT

Polisen larmar: Våg av bedrägerier mot äldre

Bedragare som utger sig för att vara från banken har lurat ett stort antal äldre i Västsverige. Bland annat fick de en 99-årig kvinna att lämna ifrån sig sin vigselring.
– Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.

ANNONS
|

Sedan slutet av september har 60 bedrägeriförsök genomförts i Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv. Offren är ensamstående födda på 20- och 30-talet och två tredjedelar är kvinnor. Hälften av bedrägeriförsöken har fullbordats.

LÄS MER:Hundraåring lurades på flera tusen kronor

Tillvägagångssättet har sett likadant ut varje gång: Efter att ha hittat sina offer på internet ringer bedragarna upp och utger sig för att vara från banken. De säger att det är fel på personens kontokort och att det därför måste bytas ut.

– De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Så skyddar du dig som konsument mot bluffmakare

Ger sig på boende på servicehem

Enligt polisen sker hembesöken oftast dagtid. Eftersom bedragarna har ringt upp offren innan besöket har de tillgång till exempelvis portkod.

– De kan ofta också vilja fotografera det guld som målsägaren har hemma och därefter be personen att överlämna guldet, tillsammans med personens kontanter. En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring, säger Anna-Karin Kjellgren.

Hon fortsätter:

– Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten används för att ta ut pengar.

Polisen vädjar nu om att allmänheten ska sprida information om de pågående bedrägerierna till närstående, kollegor, vänner och andra med äldre familjemedlemmar.

LÄS MER:Så skyddar du dig mot bedragare – fem fallgropar att undvika

Fakta: Så skyddar du dig mot bedrägerier

Tänk på att banken eller polisen aldrig ringer upp och ber någon att lämna ifrån sig värdesaker eller personliga uppgifter.

Om du får den här typen av frågor – lägg på luren.

Anmäl direkt till polisen. Anmäl även ett försök till brott.

Källa: Polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS